Växten med störst sannolikhet att bli förfalskad 2

Publicerat 25 november 2021 av Senia Johansson

Växten med störst sannolikhet att bli förfalskad

Den globala pandemin har skapat en rekordefterfrågan på kosttillskott som stödjer immunsystemet, och en växtingrediens som har en extrem efterfrågan är fläder (Sambucus nigra) och av den anledningen är den också den växten som har störst sannolikhet att bli förfalskad.

Studier visar att fläderextrakt förfalskas

Fläderextrakt förekommer i ett antal kosttillskott som används för att stödja immunsystemet. På senare år har fläderextrakt haft en global extraordinär försäljningsökning. Vilket har medfört en prisökning av fläder på grund av tillgångsbrist.

Därför är det inte överraskande att analysresultaten för identitetstestning som Botanical Adulterants Prevention Program (BAPP) presenterade i en rapport (mars 2021) visade att förfalskning av fläderextrakt är förhållandevis vanligt. Rapporten från BAPP bekräftar att förfalskade och felmärkta växtmaterial säljs som fläder. Undersökningen omfattade bulkpulver, bulkextrakt och färdiga kosttillskott som marknadsförs att de innehåller europeiska fläderbär (Sambucus nigra, syn. S. nigra subsp. nigra) eller amerikanska fläderbär (S. canadensis, syn. S. nigra subsp. canadensis).

Av de 532 analyserade proverna uppfyllde 58 (10,9 %) inte identitetsspecifikationerna. Resultaten visar att extrakt av svart ris (Oryza sativa), vilket är en relativt billig ingrediens som innehåller några, men inte alla, antocyanidinföreningar som finns i fläder, är en frekvent kontamination i fläderextrakt.

Detta är den första vetenskapliga publikationen som bekräftar vad många vetenskapliga och botaniska industriexperter har misstänkt under en lång tid – att tyvärr, liksom för många andra populära växtingredienser som används i vissa kosttillskott, är även fläder utsatt för förfalskning och bedrägeri av säljare som för sina produkter inte säkerställt växtingrediensernas korrekta botaniska identitet och äkthet.

Kvalitetskontroller av extrakt behövs

Företag som letar efter autentiska fläderingredienser till sina produkter behöver använda såväl stor försiktighet som lämplig analysmetod för att säkerställa den korrekta identiteten för deras “fläder”-ingrediens.

Det finns många ansvarsfulla och välrenommerade företag som utför lämpliga analysmetoder på sina fläderingredienser för att bekräfta identiteten på deras ingrediens och säkerställa tillförlitligheten hos deras fläderprodukter. Men resultaten tyder starkt på att inte alla företag som säljer “fläder”-produkter utför adekvata kvalitetskontroller.

2 bli en bättre informationskälla om hälsa
Växter att kontrollera

Inget nytt fenomen

Även innan pandemin finns det två liknande rapporter, som publicerades 2016 och 2018, som också visade bevis på att fläder förfalskas med extrakt av svart ris. Det anses inte vara någon slump att dessa tidigare incidenter sammanföll med försäljningstoppar i samband med intensiva influensasäsonger.

Det här visar att en ingrediens som tidigare ansågs vara relativt fri från att förfalskas plötsligt kan bli föremål för förfalskningsproblematik när efterfrågan ökar och det samtidigt finns en tillgångsbrist av växtingrediensen.

Det finns även uppgifter om att leverantörer som säljer extrakt av svart ris inte märker det som fläderextrakt i sig, utan som Williams fläderextrakt (Sambucus williamsii), som är en art som växer i nordöstra Kina, Japan och Korea.

När sedan en analys visar att växtmaterialet i fråga inte stämmer överens med fläderns typiska kemiska fingeravtryck – eftersom det oundvikligen inte gör det – kan leverantören ge en förklaring att Williams fläder inte har samma sammansättning som europeisk eller amerikansk fläder.

Förfalskade växtingredienser

Orsaker till förfalskning

Det som möjliggör förfalskning av växtingredienser är otillräckliga kvalitetskontroller, men även tillgångsbrist och prishöjningar är vanliga anledningar till att det sker förfalskningar.

När vädret påverkade skördevolymen för sågpalmetto i sydöstra USA, kunde man se att extrakt av sågpalmetto förfalskades kort därefter – vilket indikerar att vädret också kan vara en bidragande orsak till förfalskningar. Ytterligare en faktor som kan spela en roll är när handlare från en viss region målmedvetet begränsar tillgången på en växtbaserad ingrediens för att öka priset.

Läs mer om förfalskade växtingredienser i artikeln “Se upp för växtfusk“.

Se upp för växtfusk

Se upp för växtfusk!

Två kvinnor diskuterar

10 smarta steg att kontrollera nya kosttillskott

Kunskapsbanken
Kunskapsbanken

Exklusivt på Kunskapsbanken

CatchWell Informed är din egen kunskapsportal. I Kunskapsbanken har vi samlat information, kunskap och inspiration som hjälper dig att följa reglerna och att göra rätt från början. Logga in och se våra informationsfilmer, ta del av våra vägledningar, läs svaren på vanliga frågor, fördjupa din kunskap i din egen takt, när det passar dig.

ny guide i kunskapsbanken

Att sälja kosttillskott i andra EU-länder

Eftersom det pratas alldeles för lite om den nya lagen om ömsesidigt erkännande och fri rörlighet av kosttillskott har jag sammanställt 36 frågor och svar i en ny guide “Att sälja kosttillskott i andra EU-länder -Vad innebär ömsesidigt erkännande och hur använder jag mig av det?” Guiden finns att ladda ner för medlemmar i Kunskapsbanken. I guiden finns även mer information om EU-kommissionens yttrande och vilka de nationella reglerna var som stoppade det grekiska kosttillskottet.

Att sälja kosttillskott i andra EU-länder utan länkar

Publikationer

Samtliga publikationer som finns på Kunskapsbanken kan laddas ner som pdf:er.

Frågor & Svar

Q&A om kosttillskott och växtbaserade läkemedel,

Informationsfilmer

Korta informationsfilmer för att ge en grundläggande förståelse för området.

Ladda ner artikeln gratis

Fyll i uppgifterna nedan så kommer du att få en länk där du kan ladda ner artikeln som en pdf

Fyll i för- och efternamn
Ange den E-postadress som vi lättast når dig
Markera att du godkänner vår Integritetspolicy. Längst ner på sidan hittar du en länk till policyn.
Markera att du godkänner att vi skickar CatchWell Update kostnadsfritt till ovanstående e-postadress. Du kan närsomhelst säga upp prenumerationen och enkelt avregistrera i länken som finns i respektive mail.