Topplista- Felaktiga påståenden om kosttillskott

Publicerat 2 juni 2022 av Senia Johansson

Topplista: Felaktiga påståenden om kosttillskott

På senare tid har det kommit rapporter från både Norge och Finland om att kosttillskotten som säljs via internet och som myndigheterna granskade marknadsförs med förbjudna påståenden om hälsa. Baserat på dessa rapporter har jag här sammanställt en topplista över de mest förekommande otillåtna användningar av påståenden rörande hälsa.

Topplista: 7 vanliga fel

De sju mest förekommande felen när kosttillskott marknadsförs med påståenden om hälsa.

Märkning

Användningen av hälsopåståenden i märkning, presentation eller reklam är frivillig. Om man gör hälsopåståenden  ska dessa vara i linje med kraven i närings- och hälsopåståendeförordningen.

Kraven i förordningen omfattar användning av närings- och hälsopåståenden i kommersiell kommunikation, inklusive varumärken och andra handelsnamn som kan tolkas som närings- eller hälsopåståenden. 

Även en bild eller en symbol kan vara ett hälsopåstående, såsom en bild av en person med ett måttband kan utgöra ett påstående om viktnedgång.

1. Ospecifika hälsopåståenden

Allmänna eller ospecifika påståenden får bara göras om man samtidigt anger det specifika, godkända hälsopåståendet på ett sätt som gör att konsumenten tydligt kan se sambandet.

1

2. Vilseledande påståenden

Hälsopåståenden får inte vara felaktig, tvetydig eller vilseledande. Det är inte heller tillåtet att utelämna väsentlig information så att marknadsföringen blir vilseledande.

2

3. Medicinska påståenden

Lagen ställer höga krav på marknadsföring av produkter som påstås bota, lindra eller förebygga sjukdom. Medicinska påståenden får inte göras om kosttillskott. Läkemedel måste vara godkända för att få marknadsföras eller saluföras.

3

4. Förbjudna hälsopåståenden

För att kunna använda ett hälsopåstående måste påståendet godkännas av EU-kommissionen och hälsopåståendet måste även uppfylla de allmänna och särskilda kraven i närings- & hälsopåståendeförordningen. Godkända hälsopåståenden kan hittas i EU-kommissionens databas.

4

5. Otillåtna hälsopåståenden i varumärket/ produktnamnet

Många kosttillskott har varumärken eller namn som antyder att kosttillskottet har en hälsoeffekt. Sådana namn får enbart användas om det också görs ett godkänt närings- eller hälsopåstående i märkningen.

5

6. Påståenden som utnyttjar rädsla hos konsumenterna

Det är en grundläggande princip att ett hälsopåstående inte ska ge konsumenterna ett felaktigt intryck och utnyttja rädsla av vad som kan hända kroppen när de konsumerar, eller inte konsumerar ett livsmedel, inklusive ett kosttillskott.

6

7. Påståenden som hänvisar till enskilda läkare eller fackmän inom hälsa

Användning av rekommendationer från läkare eller andra fackmän inom hälsoområdet är förbjudna. Sådana rekommendationer kan i sig tyda på att kosttillskottet har speciella hälsoegenskaper, även om man inte använder sig av andra hälsopåståenden i marknadsföringen.

7

Frigör din tid till annat

Gör reklam och märkning på rätt sätt

Är du osäker på om din märkning eller marknadsföring är korrekt? Med experttjänsten “Compliance” får du en kvalitetskontroll där vi granskar din märkning eller marknadsföring.

Allmänna hälsopåståenden så här ska du inte göraa

Allmänna hälsopåståenden: Så här ska du inte göra

Hälsobudskap om växter i reklamen

Dystert resultat när Mattilsynet granskade nätbutikers kosttillskott

Mitt mål

är att hjälpa dig!

Idag kombinerar jag min erfarenhet med att hjälpa seriösa företag i hur de kan tillämpa reglerna för kosttillskott och växtbaserade läkemedel. Jag kan hjälpa dig på flera olika sätt, bland annat genom paketerade experttjänster, vilket du kan läsa mer om under “Tjänster”.

CatchWell erbjuder även utbildning såväl online som offline. Läs mer om våra “Webbkurser” här.

Behovet av kunskap finns på flera olika nivåer och sättet man vill ta till sig information skiljer sig åt mellan olika individer. Därför erbjuder vi även möjligheten att vara medlem i CatchWell Informed och få tillgång till Kunskapsbankens vägledningar, informationsfilmer och svar på vanliga frågor, dygnet runt, 100% online. Läs mer om “Kunskapsbanken” här.

— Senia Johansson

Ph.D. (Pharm)/ Expert

Fundersam om jag kan hjälpa dig?
Kontakta mig för en diskussion.

Ladda ner artikeln gratis

Fyll i uppgifterna nedan så kommer du att få en länk där du kan ladda ner artikeln som en pdf

Fyll i för- och efternamn
Ange den E-postadress som vi lättast når dig
Markera att du godkänner vår Integritetspolicy. Längst ner på sidan hittar du en länk till policyn.
Markera att du godkänner att vi skickar CatchWell Update kostnadsfritt till ovanstående e-postadress. Du kan närsomhelst säga upp prenumerationen och enkelt avregistrera i länken som finns i respektive mail.