Påståendekollen vilket sorts påstående om hälsa gör du?

Publicerat 15 juli 2021 av Senia Johansson

Påståendekollen: Vilket sorts påstående om hälsa gör du?

Det är olika regler som styr hur man kan utforma olika typer av påståenden. Många gånger kan det kännas som en lek med ord, där små skillnader kan ändra klassificering av påståendet och även hur produkten kommer att klassificeras. När det gäller produkternas effekter på människor är det för kosttillskott möjligt att göra närings- och hälsopåståenden medan man för läkemedel kan göra medicinska påståenden.

Om man för ett kosttillskott marknadsför att det kan hjälpa mot en sjukdom eller mot symtom på en sjukdom kan produkten komma att klassificeras som läkemedel och som företag kan man komma att bli skyldig till olaga läkemedelsförsäljning.

Gäller all marknadsföring

Reglerna för närings- och hälsopåståenden gäller all typ av presentation och marknadsföring av produkten. Till exempel annonser, reklam, muntlig information vid försäljning, webbsidor samt märkning av varan. Även en bild eller en symbol kan vara ett närings- eller hälsopåstående, såsom en bild av en person med ett måttband kan utgöra ett påstående om viktnedgång.

För att du ska få använda ett närings- eller hälsopåstående i marknadsföringen måste påståendet vara godkänt av EU-kommissionen. Nedan presenteras olika typer (inklusive exempel) av påståenden om hälsa och hur de olika påståendena definieras.

Allmänt påstående:

"Bra för hjärtat"

Påstående: Är varje budskap eller framställning som inte är obligatorisk enligt gemenskapens eller medlemsstaternas lagstiftning, inbegripet framställningar bestående av bilder, grafik eller symboler, oavsett form, och som anger, låter förstå eller antyder att ett livsmedel har särskilda egenskaper. Påståendena ska utformas i enlighet med lagstiftningens krav.

Näringspåstående:

"Högt innehåll av omega-3"

Näringspåstående: Är information om att ett livsmedel har ett särskilt näringsinnehåll som är bra för hälsan. De är, liksom hälsopåståenden, riktade till en frisk befolkning. De livsmedel som har näringspåståenden ska kunna ätas som en del av en vanlig kost. Påståendena ska vara godkända för att få att användas.

Hälsopåstående (funktion):

"EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion"

Hälsopåstående (funktion): Är varje påstående som anger, låter förstå eller antyder att det finns ett samband mellan en kategori av livsmedel, ett livsmedel eller en av dess beståndsdelar och hälsa. Påståendena ska vara godkända för att få att användas.

Hälsopåstående (barn):

Intag av dokosahexaensyra (DHA) bidrar till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månaders ålder."

Hälsopåstående (barn): Om man vill använda sig av hälsopåståenden som riktar sig specifikt till barn ska dessa påståenden vara godkända att användas för just barn.

Hälsopåstående
(minskad sjukdomsrisk):

"EPA har visat sig sänka/minska kolesterolhalten i blodet. En hög kolesterolhalt är en riskfaktor för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar. "

Hälsopåstående (minskad sjukdomsrisk): Är varje hälsopåstående som anger, låter förstå eller antyder att konsumtion av en kategori av livsmedel, ett livsmedel eller av en av dess beståndsdelar väsentligt minskar en riskfaktor för utveckling av sjukdom hos människor.

Benämningen ”minskad sjukdomsrisk” har inte samma innebörd som ”förebygger sjukdom”. Påståendena ska vara godkända för att få att användas.

Medicinskt påstående:

"Omega-3 fettsyror kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar"

Medicinskt påstående: Är påståenden om att produkten har egenskaper för att förebygga, lindra, bota eller behandla sjukdom hos människor eller djur.

Indikationer godkänns av Läkemedelsverket i samband med läkemedelsgodkännandet.

Påståendekollen

Infografik

Kunskapsbanken

CatchWell Informed är din egen kunskapsportal. I Kunskapsbanken har vi samlat information, kunskap och inspiration som hjälper dig att följa reglerna och att göra rätt från början. Logga in och se våra informationsfilmer, ta del av våra vägledningar, läs svaren på vanliga frågor, fördjupa din kunskap i din egen takt, när det passar dig.

Medlemmar i CatchWell Informed
Spela videoklipp
Kvinna håller handen mot hakan och funderar

Vill du veta mer om hälsopåståenden och hur de klassificeras?

Allmänna hälsopåståenden så här ska du inte göraa

Vill du veta hur man gör korrekta allmänna hälsopåståenden?

Konsten att göra hälsopåståenden om växter 2

Vill du veta hur man gör hälsopåståenden om växter?

Frigör din tid till annat

Gör reklam och märkning på rätt sätt

Är du osäker på om din märkning eller marknadsföring är korrekt? Med experttjänsten “Compliance” får du en kvalitetskontroll där vi granskar din märkning eller marknadsföring.

Ladda ner infografik gratis

Fyll i uppgifterna nedan så kommer du att få en länk där du kan ladda ner artikeln som en pdf

Fyll i för- och efternamn
Ange den E-postadress som vi lättast når dig
Markera att du godkänner vår Integritetspolicy. Längst ner på sidan hittar du en länk till policyn.
Markera att du godkänner att vi skickar CatchWell Update kostnadsfritt till ovanstående e-postadress. Du kan närsomhelst säga upp prenumerationen och enkelt avregistrera i länken som finns i respektive mail.