Nyheter

Nyheter & Omvärldsbevakning

Håll dig uppdaterad med CatchWell Update

Bild Att sälja kosttillskott i andra länder
gör dig redo för inspektion
0

Frågor och svar

CatchWell Informed

Exklusiva guider i Kunskapsbanken

Guiderna finns att ladda ner för medlemmar i Kunskapsbanken. CatchWell Informed är din egen kunskapsportal. I Kunskapsbanken har vi samlat information, kunskap och inspiration som hjälper dig att följa reglerna och att göra rätt från början. Logga in och se våra informationsfilmer, ta del av våra vägledningar, läs svaren på vanliga frågor, fördjupa din kunskap i din egen takt, när det passar dig.

Senaste artiklarna
Ny artikel

Även kosttillskott har regler!

De lagar och regler som gäller för livsmedel i stort, gäller så klart även för kosttillskott. Därutöver finns det ett antal specialregler för kosttillskott. De som antyder eller anger att kosttillskott inte är reglerade har fel.

Att rapportera biverkningar för kosttillskott utan text

24 november 2022

Att rapportera biverkningar för kosttillskott

För läkemedel finns det omfattande regler för att rapportera biverkningar. Men kan man rapportera biverkningar för livsmedel som kosttillskott och hur går det till?

När är vitaminer läkemedel? utan text

17 november 2022

När är vitaminer läkemedel?

Ibland kan det vara svårt att avgöra om ett kosttillskott är ett läkemedel eller inte. Kosttillskott ser många gånger ut som läkemedel, till exempel tabletter, kapslar och lösningar. Hur en produkt klassificeras bestäms i lagen för den produktgruppen. När räknas vitaminer som läkemedel?

Tyskland Ginkgo biloba är läkemedel

10 november 2022

Tyskland: Ginkgo biloba är läkemedel

Enligt Läkemedelsverket betraktas Ginkgo biloba L. vanligtvis som ett läkemedel i Sverige. Nu har även Tyskland fastställt att Ginkgo biloba är ett läkemedel. Domen avslutar ett flerårigt mål som väckts av ett företag som försökte sälja kosttillskott innehållande ginkgoextrakt.

8 skillnader mellan läkemedel och kosttillskott utan text

27 oktober 2022

8 skillnader: Läkemedel vs. kosttillskott

Kosttillskott och läkemedel är snarlika varandra till utseende och hur de används. Trots det finns det stora skillnader mellan dem. Artikeln presenterar 8 skillnader mellan dem.

Även kosttillskott har regler mindre utan text

20 oktober 2022

Även kosttillskott har regler!

De lagar och regler som gäller för livsmedel i stort, gäller så klart även för kosttillskott. Därutöver finns det ett antal specialregler för kosttillskott. De som antyder eller anger att kosttillskott inte är reglerade har fel.

Vad får kosttillskott innehåll mindre

13 oktober 2022

Vad får kosttillskott innehålla?

De som kanske tror att det inte finns några regler över vad kosttillskott får innehålla har fel. Kosttillskott är livsmedel och sedan 2002 finns det en EU-lagstiftning som reglerar kosttillskott. 

Informationsfilm

Nyfiken på näringspåståenden?

Näringspåståenden används oftare på kosttillskott än vad man tro.

Favoriter

Kortfilmer

Checklista- 5 tips när du granskar din reklam
Checklista- 5 tips vid klassificering
Uppgifterna som ska finnas på ditt kosttillskott 2

En tendens som har blivit tydligare under senare tid är att olika former av yrkesetiska eller på annat sätt professionsbundna standards har fått allt större rättslig betydelse. Denna artikel tar upp olika varianter av “god sed” inom läkemedelsbranschen.

Arbetar du enligt god sed? utan text
Att anmäla eller inte anmäla kosttillskott

Att anmäla eller inte anmäla kosttillskott

Ett område som saknar harmoniserade EU-regler är huruvida kosttillskotten ska anmälas till myndigheten eller inte. Varje land har satt upp egna system för hur kosttillskott ska anmälas. Vilka skillnader finns det?

För alla produkter som ska tas fram finns det regler som produkten ska följa på den marknaden som den ska säljas på. Ju tidigare du tar upp frågor rörande compliance i produktutvecklingen, desto mindre risk är det att du kommer att stöta på regulatoriska hinder.

10 smarta steg
Frontbild Medlemmar i CatchWell Informed

Kunskapsbanken för dig som vill få mer information

CatchWell Informed är din egen kunskapsportal. I Kunskapsbanken har vi samlat information, kunskap och inspiration som hjälper dig att följa reglerna och att göra rätt från början.

CatchWell

Infografik

Vi tar alla till oss kunskap på olika sätt. Vår infografik förenklar informationen och inlärningen. Nedan finns exempel på infografik du kan ladda ner gratis. Mer infografik finns i Kunskapsbanken.

SPACEHUB

Mer infografik finns i Kunskapsbanken

Infografik
Lagändringar

Har du koll på dessa lagändringar?

Det kan kännas svårt att hänga med i alla lagändringar som sker. Nedan är ett axplock av lagändringar som vi har tagit upp i våra artiklar. Prenumerera på vårt nyhetsbrev om du är intresserad av att få information om kommande lagändringar.

Våra webbkurser finns där du är!

Webbkurser

Populär

Populär kurs

Lär dig klassificera din produkt

I kursen “Lär dig klassificera din produkt” tar vi upp 5 avgörande kriterier som påverkar huruvida en produkt klassas som ett kosttillskott eller som ett läkemedel.

Kurser för kosttillskott

Våra webbutbildningar

Med våra webbkurser får ni möjlighet till kompetensutveckling online. Ett effektivt lärande med hjälp av e-learning som ger hela organisationen möjlighet till vidareutbildning på ett lättillgängligt och bekvämt sätt framför datorn, läsplattan eller mobilen. Kurserna finns som BASIC och PREMIUM.

Hälsopåståenden kurs

Hur du gör hälsopåståenden för kosttillskott

6 avsnitt

39 lektioner

Kursintyg

39
videolektioner
Klassificering kurs

Lär dig klassificera din produkt

8 avsnitt

40 lektioner

Kursintyg

40
videolektioner
Sociala medier kurs 2

Hur man marknadsför lagligt på sociala medier

8 avsnitt

47 lektioner

Kursintyg

47
videolektioner

Fundersam om jag kan hjälpa dig?
Kontakta mig för en diskussion.