Kosttillskott för viktminskning klarade läkemedelsverkets granskning

Publicerat 16 juni 2022 av Senia Johansson

Läkemedelsverket: Kosttillskott för viktminskning klarade granskning

Läkemedelsverket har granskat och analyserat kosttillskott för viktminskning och fann inga allvarliga avvikelser. Granskningen utfördes av Läkemedelsverket tillsammans med åtta kommuner som gemensamt undersökt 200 produkter som marknadsförs för viktminskning till svenska konsumenter. I projektet har myndigheten granskat både livsmedel, som kosttillskott och téer, och olaglig försäljning av läkemedel. Läkemedelsverket fann inga allvarliga problem med de kosttillskott för viktminskning som säljs i Sverige. De avvikelser som hittades gällde téer och försäljning av läkemedel. Ett flertal av de granskade téerna innehöll medicinalväxten senna. Denna växt har effekten att den tömmer tarmen och finns i flera läkemedel.

Slutsatser

Resultaten av projektet kan sammanfattas i följande tre huvudsakliga slutsatser:

Läkemedelsverket granskning viktminskningsprodukter

1. Produkterna innehåller tillåtna livsmedelsingredienser som har deklarerats i ingrediensförteckningen

Det är ovanligt med läkemedelssubstanser som inte deklareras på innehållsförteckningen i livsmedel för viktminskning på den svenska marknaden. Det är också ovanligt att sådana livsmedel deklareras innehålla läkemedelsubstanser eller ämnen som uttryckligen inte är tillåtna i livsmedel. I detta projekt har vi inte kunnat påvisa något av detta för någon av de kontrollerade produkterna, utöver växter med laxerande egenskaper.

1

2. Laxerande téer för viktminskning säljs olagligt som livsmedel

Det förekommer försäljning av laxerande téer för viktminskning. Produkterna säljs som livsmedel, men om produkten innehåller ämnen eller växter med laxerande effekter, exempelvis senna, är produkten ett läkemedel och behöver godkännas eller registreras av Läkemedelsverket innan den få säljas. Detta för att säkerställa att produkten håller rätt kvalitet och är effektiv och säker. Att laxerande produkter säljs som livsmedel är något Läkemedelsverket kommer att arbeta vidare mot i sitt fortsatta tillsynsarbete.

2

3. Olaga försäljning av läkemedel för viktminskning

Det förekommer att läkemedel för viktminskning säljs via internet från webbplatser som inte uppfyller kraven för att få sälja läkemedel. Webbplatserna saknar vanligtvis uppgifter om ansvarig för försäljningen och även den logotyp som ska finnas på alla webbplatser som får sälja läkemedel via internet. Som konsument är det viktigt att vara uppmärksam på varifrån läkemedel köps och att inte köpa receptbelagda läkemedel utan kontakt med läkare.

3

Frigör din tid till annat

Rätt produkt med rätt klass

Är du osäker på om innehållet är tillåtet och att produkten är rätt klassificerad? Med experttjänsten “Klassificering” undersöker vi om ingredienserna är tillåtna att användas och utvärderar vilken klassificering som produkten med stor sannolikhet har utifrån dess syfte och innehåll. Det sparar både tid och pengar.

Checklista Är produkten ett kosttillskott?

Checklista: Är produkten ett kosttillskott?

När du säljer kosttillskott via e-handel

När du säljer kosttillskott via e-handel

Mitt mål

är att hjälpa dig!

Idag kombinerar jag min erfarenhet med att hjälpa seriösa företag i hur de kan tillämpa reglerna för kosttillskott och växtbaserade läkemedel. Jag kan hjälpa dig på flera olika sätt, bland annat genom paketerade experttjänster, vilket du kan läsa mer om under “Tjänster”.

CatchWell erbjuder även utbildning såväl online som offline. Läs mer om våra “Webbkurser” här.

Behovet av kunskap finns på flera olika nivåer och sättet man vill ta till sig information skiljer sig åt mellan olika individer. Därför erbjuder vi även möjligheten att vara medlem i CatchWell Informed och få tillgång till Kunskapsbankens vägledningar, informationsfilmer och svar på vanliga frågor, dygnet runt, 100% online. Läs mer om “Kunskapsbanken” här.

— Senia Johansson

Ph.D. (Pharm)/ Expert

Fundersam om jag kan hjälpa dig?
Kontakta mig för en diskussion.

Ladda ner artikeln gratis

Fyll i uppgifterna nedan så kommer du att få en länk där du kan ladda ner artikeln som en pdf

Fyll i för- och efternamn
Ange den E-postadress som vi lättast når dig
Markera att du godkänner vår Integritetspolicy. Längst ner på sidan hittar du en länk till policyn.
Markera att du godkänner att vi skickar CatchWell Update kostnadsfritt till ovanstående e-postadress. Du kan närsomhelst säga upp prenumerationen och enkelt avregistrera i länken som finns i respektive mail.