Artikel

Finland: Ny handbok om närings- och hälsopåståenden

Av Senia Johansson

Publicerat 1 mars 2024

Finland: Ny handbok om närings- och hälsopåståenden

Många företag inom livsmedel- och kosttillskottsbranschen använder marknadsföringsstrategier där de framhäver sina produkter som “superfood” eller hävdar att de kan stärka immunförsvaret. Men vad är egentligen de faktiska grunderna för sådana påståenden? Och är det tillåtet att använda termer som ayurveda eller keto i marknadsföringen av livsmedel? Svaren på dessa frågor och många fler finns nu i den senaste versionen av den finska Livsmedelsverkets handbok om närings- och hälsopåståenden.

Vägledning för företag, myndigheter och influencers

Denna handbok riktar sig till livsmedelsföretagare och tillsynsmyndigheter, men den erbjuder också vägledning för influencers som är involverade i kommersiella samarbeten på sociala medier. En central princip som lyfts fram är att konsumenten inte får vilseledas av tvetydiga löften eller felaktiga påståenden. Till exempel är det alltid förbjudet att marknadsföra livsmedel att de kan förebygga eller behandla sjukdomar, även om det finns vetenskapligt stöd för att vissa näringsämnen kan ha positiva effekter vid behandling av sjukdomar.

Godkända hälsopåståenden

Handboken förtydligar att om man vill informera om näringsämnen eller eventuella hälsoeffekter när man marknadsför livsmedel kommersiellt, måste man använda närings- eller hälsopåståenden som redan fått ett förhandsgodkännande. Dessa godkända påståenden har granskats av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) och sedan blivit godkända av Europeiska kommissionen genom en förordning. Förutom de godkända närings- och hälsopåståendena finns det också en väntelista med påståenden (on-holdpåståenden) som gäller ämnen av vegetabiliskt ursprung.

Praktiska exempel

Handboken innehåller även praktiska exempel på tillåtna och förbjudna påståenden för att ge ytterligare vägledning åt livsmedelsföretagare. Till exempel besvarar den frågor som hur mycket D-vitamin en produkt måste innehålla för att klassas som en källa till D-vitamin, vilka påståenden som är tillåtna när det gäller mjölksyrabakterier, samt om kosttillskott kan marknadsföras under en hylla med rubriken “smärta”.

Uppdaterad handbok med ny information

Den uppdaterade handboken för näringspåståenden och hälsopåståenden sammanfattar tidigare tolkningar och presenterar ny information för att göra kraven i påståendeförordningen tydligare. Livsmedelsverket i Finland strävar efter att göra denna information lättillgänglig och enkel att förstå för att hjälpa företag att följa marknadsföringsreglerna och för att säkerställa en rättvis och transparent kommunikation kring livsmedel och hälsa.

För närvarande är handboken endast tillgänglig på finska, men den kommer också på sikt att finnas tillgänglig på svenska. 

Källa: Ruokavirasto/ Livsmedelsverket

 
Påståendekollen

Frigör din tid till annat

Är din märkning korrekt?

Med experttjänsten “Compliance” får du en kvalitetskontroll där vi granskar din märkning eller marknadsföring.

Vill du också få vårt nyhetsbrev?

Image
Artikel
Fødevarestyrelsen
granskar hälsopåståenden
om kosttillskott
Fødevarestyrelsen, den danska myndigheten för livsmedelskontroll kommer att genomföra en noggrann granskning av hälsopåståenden som görs av kosttillskottsföretag.
Image
Artikel
Undvik medicinska
påståenden om
kosttillskott
Att göra medicinska påståenden om kosttillskott kan ha allvarliga konsekvenser för både företag och konsumenter.
Image
Artikel
Hur du undviker
vilseledande
marknadsföring
Det kan vara frestande att använda överdrifter för att få kunder att agera snabbare, men det kan leda till missnöjda kunder. Här följer 11 tips på hur du undviker att skapa vilseledande reklam.
Image
Artikel
Kosttillskott är inte
fria från regler!
Det är självklart att kosttillskott omfattas av samma lagar och regler som gäller för livsmedel i stort. Dessutom finns det specifika föreskrifter som rör kosttillskott. Att antyda eller påstå att kosttillskott inte är reglerade är felaktigt.

Fundersam om jag kan hjälpa dig?
Kontakta mig för en diskussion.

Ladda ner infografik gratis

Fyll i uppgifterna nedan så kommer du att få en länk där du kan ladda ner artikeln som en pdf

Fyll i för- och efternamn
Ange den E-postadress som vi lättast når dig
Markera att du godkänner vår Integritetspolicy. Längst ner på sidan hittar du en länk till policyn.
Markera att du godkänner att vi skickar CatchWell Update kostnadsfritt till ovanstående e-postadress. Du kan närsomhelst säga upp prenumerationen och enkelt avregistrera i länken som finns i respektive mail.