EU förbud mot titandioxid i kosttillskott

Publicerat 3 februari 2022 av Senia Johansson

EU-förbud mot titandioxid i kosttillskott

Det vita färgämnet titandioxid (E171), som används i bland annat kosttillskott som vitaminer och mineraler, är inte längre tillåtet som tillsats i livsmedel inom EU. Förbudet gäller för kosttillskott, men inte för läkemedel.

Tillsatsen har tidigare varit godkänd, men i fjol gjorde den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA en ny bedömning och konstaterade att ämnet inte är säkert att använda.

Enligt den nya bedömningen kan det inte uteslutas att ämnet kan skada kromosomer och orsaka mutationer. Godkännandet av tillsatsen har nu därför tagits bort.

Övergångsperiod

Som en följd av den nya bedömningen har EU beslutat att godkännandet för tillsatsen tas bort. Det innebär att det därefter inte tillåtet att använda titandioxid vid tillverkning av livsmedel i EU. Livsmedel som innehåller titandioxid får inte heller importeras till och säljas i EU.

Företagen får fortsätta tillverka och släppa ut livsmedel på marknaden som innehåller titandioxid under en övergångsperiod på 6 månader, fram till 7 augusti 2022. Efter detta datum får de finnas kvar på marknaden till och med datumet för deras minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.

Läkemedel får innehålla titandioxid

Läkemedel får fortsatt innehålla E171. Titandioxid används även i läkemedel, men förbudet gäller alltså bara livsmedel. Ämnet får därför fortsätta användas i en rad olika tabletter som säljs som läkemedel. EU-kommisionen skriver att en ny utvärdering om titandioxid i läkemedel ska göras om tre år.

Fakta Titandioxid

Fakta: Titandioxid

Färgämne

Titandioxid (E171) används för att färga livsmedel, kosttillskott och läkemedel vita, men även för att ge andra färgämnen en klarare färg.

Brett användningsområde

Titandioxid används ibland annat i kosttillskott, läkemedel, läsk, tuggummi och godis.

Ingen säker gräns

Utvärderingen visar att det inte finns någon säker gräns för hur mycket titandioxid som mat kan innehålla utan risk för hälsan.

Genotoxisk

Efsas bedömning tyder på att det inte kan uteslutas att titandioxid som innehåller nanopartiklar kan vara genotoxiskt. Genotoxiskt betyder att ett ämne kan skada kromosomer och orsaka mutationer.

Ladda ner artikel

Frigör din tid till annat

Är din nästa produkt ett säkert kort?

Satsa på rätt produkt. Med experttjänsten “Potential” får du svar på i ett tidigt skede om det finns några regulatoriska hinder för din nya produkt.

Klart det finns regler för kosttillskott

Klart att det finns regler för kosttillskott

Nolltolerans för etylenoxid mindre

Nolltolerans för etylenoxid - Massåterkallningar inom EU

Kunskapsbanken
Kunskapsbanken

Exklusivt på Kunskapsbanken

CatchWell Informed är din egen kunskapsportal. I Kunskapsbanken har vi samlat information, kunskap och inspiration som hjälper dig att följa reglerna och att göra rätt från början. Logga in och se våra informationsfilmer, ta del av våra vägledningar, läs svaren på vanliga frågor, fördjupa din kunskap i din egen takt, när det passar dig.

Ladda ner artikeln gratis

Fyll i uppgifterna nedan så kommer du att få en länk där du kan ladda ner artikeln som en pdf

Fyll i för- och efternamn
Ange den E-postadress som vi lättast når dig
Markera att du godkänner vår Integritetspolicy. Längst ner på sidan hittar du en länk till policyn.
Markera att du godkänner att vi skickar CatchWell Update kostnadsfritt till ovanstående e-postadress. Du kan närsomhelst säga upp prenumerationen och enkelt avregistrera i länken som finns i respektive mail.