E sportare ny målgrupp för kosttillskott

Publicerat 13 januari 2022 av Senia Johansson

E-sportare - Ny målgrupp för kosttillskott

Under de senaste åren har onlinespel gått från att vara ett populärt tidsfördriv till ett globalt marknadsfenomen bestående av livestreamingevenemang, sponsringsmöjligheter och professionella spelligor, där intäkterna kan konkurrera med stora sportligor. År 2020 beräknades 2,7 miljarder spelare ha spenderat 159,3 miljarder dollar på videospel. Men det finns ännu fler marknadsandelar att ta, bland annat för tillverkare av kosttillskott.

Nya möjligheter

Tillverkare av hälsoprodukter hittar alltmer sina egna möjligheter inom e-sportkategorin. Genom att utveckla kosttillskott avsedda för e-sportarens unika behov strävar dessa företag efter att dra nytta av en kommande marknad. Vissa trender är redan uppenbara i den begynnande e-sportkategorin, och andra kommer sannolikt att dyka upp inom en snar framtid.

RTD-drycker (ready to drink) för e-sportare dominerar till stor del utrymmet just nu, men även gelé (gummies), premixpulver, kapslar och barer förväntas öka, eftersom de alla kan assimilera till gamers livsstil. Dessa produkter kan med liten ansträngning konsumeras under spelet, eller omedelbart före eller efter.

Kontrollera dokumenten
Kontrollera dokumenten

Energi och hjärnhälsa

E-sportkategorin har sin början inom energidrycker. Såväl inarbetade som nya varumärken som är inriktade mot e-spelare har koffein och kreatin som sina primära aktiva ingredienser. Medan ett stimulerande medel som koffein sannolikt kommer att fortsätta att råda i e-sportprodukter, kombineras det i allt större utsträckning med andra ingredienser för att stödja kognitiv prestation. Andra alternativa ingredienser marknadsförs med påståenden om energi och hjärnhälsa.

Ögonhälsa

För hängivna e-spelare kan det finnas en oro för ögonhälsan. Oräkneliga timmar tillbringade framför bildskärmar kan belasta ögonen avsevärt och för detta ändamål finns det leverantörer som erbjuder ingredienser som kan tillsättas till e-sportprodukter.

Stort marknadsutrymme

Marknadspotential

I takt med att e-sport fortsätter att växa i popularitet kommer även de ekonomiska möjligheterna att växa. Branschen förväntar sig en exponentiell tillväxt för kosttillskott inom e-sportkategorin. Varumärken kommer att få allt fler möjligheter till produktdifferentiering, oavsett om det är genom beredningsform, aktiva ingredienser som är kliniskt dokumenterade eller genom att varumärkesbygga sina produkter på andra sätt gentemot målgruppen e-sportare.

Dokumenterade ingredienser och växtextrakt kommer sannolikt att fortsätta att penetrera marknaden, och kvalitet bör förbli “top of mind” för varumärken som är involverade i detta växande internationella marknadsutrymme.

  • Källor:Newzoo. Global Games Market Report 2020. Published June 2020.
  • Tartar J et al. “A prospective study evaluating the effects of a nutritional supplement intervention on cognition, mood states, and mental performance in video gamers.” Nutrients, vol. 11, no. 10 (October 1, 2019): 2326
Hur starka är de vetenskapliga bevisen

Hur starka är de vetenskapliga bevisen?

Att anmäla eller inte anmäla kosttillskott

Att anmäla eller inte anmäla kosttillskott

Jag hjälper dig när du fastnar i krångliga regler!

Låt mig hjälpa er att navigera i regelverken. Jag ger råd, stöd och utbildning till företag, både online och offline, i hur man kan tillämpa regler och utnyttja de möjligheter som finns för kosttillskott och växtbaserade läkemedel. Jag grundade CatchWell för att hjälpa företag att lösa problem och komma vidare i beslutsprocessen när det till exempel handlar om;

Underskrift

Senia Johansson

– Grundare & VD

Kunskapsbanken
Kunskapsbanken

Exklusivt på Kunskapsbanken

CatchWell Informed är din egen kunskapsportal. I Kunskapsbanken har vi samlat information, kunskap och inspiration som hjälper dig att följa reglerna och att göra rätt från början. Logga in och se våra informationsfilmer, ta del av våra vägledningar, läs svaren på vanliga frågor, fördjupa din kunskap i din egen takt, när det passar dig.

ny guide i kunskapsbanken

Att sälja kosttillskott i andra EU-länder

Eftersom det pratas alldeles för lite om den nya lagen om ömsesidigt erkännande och fri rörlighet av kosttillskott har jag sammanställt 36 frågor och svar i en ny guide “Att sälja kosttillskott i andra EU-länder -Vad innebär ömsesidigt erkännande och hur använder jag mig av det?” Guiden finns att ladda ner för medlemmar i Kunskapsbanken. I guiden finns även mer information om EU-kommissionens yttrande och vilka de nationella reglerna var som stoppade det grekiska kosttillskottet.

Att sälja kosttillskott i andra EU-länder utan länkar

Publikationer

Samtliga publikationer som finns på Kunskapsbanken kan laddas ner som pdf:er.

Frågor & Svar

Q&A om kosttillskott och växtbaserade läkemedel,

Informationsfilmer

Korta informationsfilmer för att ge en grundläggande förståelse för området.

Ladda ner artikeln gratis

Fyll i uppgifterna nedan så kommer du att få en länk där du kan ladda ner artikeln som en pdf

Fyll i för- och efternamn
Ange den E-postadress som vi lättast når dig
Markera att du godkänner vår Integritetspolicy. Längst ner på sidan hittar du en länk till policyn.
Markera att du godkänner att vi skickar CatchWell Update kostnadsfritt till ovanstående e-postadress. Du kan närsomhelst säga upp prenumerationen och enkelt avregistrera i länken som finns i respektive mail.