CatchWell Update

Artiklar

Håll dig uppdaterad med CatchWell Update

Kunskapsbanken

Bild Att sälja kosttillskott i andra länder
gör dig redo för inspektion
0
Frågor och svar
CatchWell Informed

Exklusiva guider i Kunskapsbanken

Guiderna finns att ladda ner för medlemmar i Kunskapsbanken. CatchWell Informed är din egen kunskapsportal. I Kunskapsbanken har vi samlat information, kunskap och inspiration som hjälper dig att följa reglerna och att göra rätt från början. Logga in och se våra informationsfilmer, ta del av våra vägledningar, läs svaren på vanliga frågor, fördjupa din kunskap i din egen takt, när det passar dig.

Våra senaste artiklar

Här samlar vi fakta och tips om allt som kan vara bra för dig att veta för att lyckas i den regulatoriska världen.

Nyhetsbrev

12 april 2024

Nyhetsbrev: Hälsopåståenden eller medicinska påståenden - Vet du skillnaden?

Idag har vi skickat ut vårt senaste nyhetsbrev med spännande uppdateringar och värdefull information. Om du ännu inte prenumererar, vill vi påminna dig om att du inte vill missa nästa utskick. Anmäl dig enkelt genom att registrera din e-postadress via länken nedan och få de senaste nyheterna direkt i din inkorg – helt kostnadsfritt.

Att styrka ett hälsopåstående för kosttillskott

22 mars 2024

Att styrka ett hälsopåstående om kosttillskott

För företag i livsmedelsindustrin är det avgörande att marknadsföra produkter korrekt och tillförlitligt, ofta genom hälsopåståenden på förpackningar och marknadsföringsmaterial. Sådana påståenden kräver vetenskaplig grund och godkännande från EU-kommissionen och Efsa. Vilka krav måste uppfyllas för att bevisa ett hälsopåstående?

Kosttillskott & Hälsopåståenden Undvik 7 vanliga fel

15 mars 2024

Kosttillskott & Hälsopåståenden: Undvik 7 vanliga fel

Att inkludera hälsopåståenden i marknadsföringen är valfritt, men om de används måste de överensstämma med kraven i närings- och hälsopåståendeförordningen för att säkerställa ärlig och korrekt information till konsumenterna. Artikeln tar upp 7 vanliga misstag när kosttillskott marknadsförs med påståenden om hälsa.

Echinacea är läkemedel i Sverige

8 mars 2024

Echinacea är läkemedel i Sverige

Under en kartläggning av produkter innehållande läkemedelsväxter i Sverige initierad av Läkemedelsverket, identifierades Echinacea som en av de växter som marknadsfördes som kosttillskott trots dess medicinska användning.

Finland Ny handbok om närings- och hälsopåståenden

1 mars 2024

Finland: Ny handbok om närings- och hälsopåståenden

Många företag inom kosttillskottsbranschen marknadsför sina produkter som “superfood” eller hävdar att de stärker immunförsvaret. Men vad är egentligen grunderna för sådana påståenden? Livsmedelsverket i Finland har nyligen publicerat en uppdaterad handbok om närings- och hälsopåståenden som ger svar på dessa frågor.

Fødevarestyrelsen granskar hälsopåståenden om kosttillskott

23 februari 2024

Fødevarestyrelsen granskar hälsopåståenden om kosttillskott

Fødevarestyrelsen, den danska myndigheten för livsmedelskontroll, tar ett steg framåt i att säkerställa korrekt information om kosttillskott. I ett nyligen utfärdat pressmeddelande har de meddelat att de kommer att genomföra en noggrann granskning av hälsopåståenden som görs av kosttillskottsföretag.

Kosttillskott är inte fria från regler

16 februari 2024

Kosttillskott är inte fria från regler!

Det är självklart att kosttillskott omfattas av samma lagar och regler som gäller för livsmedel i stort. Dessutom finns det specifika föreskrifter som rör kosttillskott. Att antyda eller påstå att kosttillskott inte är reglerade är felaktigt.

Undvik medicinska påståenden om kosttillskott

9 februari 2024

Undvik medicinska påståenden om kosttillskott

På dagens konkurrenspräglade marknad för kosttillskott lockas företag av möjligheten att marknadsföra sina produkter på ett framstående sätt. Men att göra medicinska påståenden om kosttillskott kan ha allvarliga konsekvenser för både företag och konsumenter.

Äkta eller fejk? Konsumentverket granskar recensioner

2 februari 2024

Äkta eller fejk? Konsumentverket granskar recensioner

Konsumentverkets nyligen slutförda granskning avslöjar otillräcklig transparens gällande företags recensioner. Efter att EU-direktivet från 2019 implementerades i Sverige genom en ändring i marknadsföringslagen hösten 2022, påläggs nu företag kravet att öppet redovisa hur de samlar in och validerar autenticiteten hos recensioner.

Nytt nyhetsbrev: Gröna Nyhetsvindar

26 januari 2024

Växtbaserade produkter: Åtgärder & Strategier

Idag har vi skickat ut vårt senaste nyhetsbrev med spännande uppdateringar och värdefull information. Om du ännu inte prenumererar, vill vi påminna dig om att du inte vill missa nästa utskick. Anmäl dig enkelt genom att registrera din e-postadress via länken nedan och få de senaste nyheterna direkt i din inkorg – helt kostnadsfritt.

Förhindra växtfusk - Strategier och förebyggande åtgärder

14 december 2023

Förhindra växtfusk - Strategier och förebyggande åtgärder

I den snabbt växande världen av växtbaserade kosttillskott är det av yttersta vikt att säkerställa pålitliga produkter. I dagens konkurrensutsatta marknad är det särskilt viktigt att vara medveten om den ökande risken för förfalskning av växtingredienser och hur man kan förhindra det.

Global reglering av traditionell växtmedicin

7 december 2023

Global reglering av traditionell växtmedicin

Traditionell växtmedicin har en mångtusenårig historia som sträcker sig över olika kulturer och kontinenter. Många människor använder fortfarande växter och örter som en naturlig källa till botemedel och hälsa. Regleringen av traditionell växtmedicin är dock inte enhetlig över hela världen. Olika länder har olika strategier och lagar för att hantera och erkänna användningen av växter inom medicin.

Konsekvenser av otillräcklig växtIdentifiering

30 november 2023

Konsekvenser av otillräcklig växtidentifiering

I strävan efter att tillhandahålla växtbaserade kosttillskott och läkemedel av högsta kvalitet ställs företag inför en grundläggande utmaning: att noggrant undersöka och verifiera varje växts sanna identitet. Denna detaljuppmärksamhet är avgörande för att säkerställa säkerheten och effektiviteten hos produkterna. I denna artikel kommer vi att diskutera vilka konsekvenser felaktig växtidentifiering kan medföra.

Naturens signatur DNA-streckkodning förenklar växtidentifiering

23 november 2023

Naturens signatur: DNA-streckkodning förenklar växtidentifiering

I en värld där hälsomedvetenhet växer och konsumenterna kräver högre transparens ställs kosttillskottsföretag inför en utmaning: hur kan de säkerställa högkvalitativa produkter som svarar mot ökade förväntningar? Svaret kan ligga i DNA-streckkodning – en metod som inte bara förenklar växtidentifiering utan också höjer standarden för växtbaserade kosttillskott.

Växtextraktens fingeravtryck verktyget som avslöjar ekvivalensen av växtextrakt

16 november 2023

Växtextraktens fingeravtryck avslöjar ekvivalensen

När du granskar kosttillskott eller växtbaserade läkemedel, hittar du ofta växtextrakt som huvudingrediens. Många tror felaktigt att två växtextrakt från samma växt är identiska. Men här är hemligheten: varje växtextrakt har sitt unika kromatografiska fingeravtryck, likt dess ‘DNA’, vilket avslöjar dess verkliga natur. Förståelse av dessa fingeravtryck är nyckeln till att avslöja verklig likvärdighet.

Varför Växtextrakt Inte Alltid är Likvärdiga

9 november 2023

Varför växtextrakt inte alltid är likvärdiga

Har du någonsin funderat över varför växtextrakt från samma växt inte alltid kan ersätta varandra? Svaret på den här frågan är förknippat växternas komplexitet och de processer som används för att utvinna deras föreningar. I den här artikeln kommer vi att utforska bedömningen av ekvivalens mellan växtextrakt och varför detta inte alltid är en enkel uppgift.

Kosttillskott eller läkemedel 5 stegs guide

19 oktober 2023

Kosttillskott eller läkemedel? En 5 stegs guide

Att avgöra om en produkt ska kategoriseras som ett kosttillskott eller som ett läkemedel kan verka som en krånglig uppgift, men det är faktiskt en av de mest grundläggande och avgörande aspekterna för företag inom hälsobranschen. Felaktig klassificering kan leda till komplicerade rättsliga processer och potentiellt farliga konsekvenser för konsumenterna.

Regler & Risker Nyhetsbrev

13 oktober 2023

Regler & Risker

Idag har vi skickat ut vårt senaste nyhetsbrev med spännande uppdateringar och värdefull information. Om du ännu inte prenumererar, vill vi påminna dig om att du inte vill missa nästa utskick. Anmäl dig enkelt genom att registrera din e-postadress via länken nedan och få de senaste nyheterna direkt i din inkorg – helt kostnadsfritt.

Naturens apotek: Växtbaserade, Traditionella och Naturläkemedel

21 september 2023

Naturens apotek: Växtbaserade, traditionella och naturläkemedel

Det är ingen överraskning att många av våra läkemedel har sina rötter i naturens egna skafferi. I den här artikeln kommer vi att utforska tre olika kategorier av läkemedel som har sina grundstenar i naturens resurser: växtbaserade läkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och naturläkemedel.

11 Tips Hur du undviker vilseledande marknadsföring

14 september 2023

11 tips - Hur du undviker att göra vilseledande marknadsföring

Marknadsförare måste hitta en balans mellan effektiv reklam och att undvika manipulativa taktiker eller överdrivna påståenden. Det kan vara frestande att använda överdrifter för att få kunder att agera snabbare, men det kan leda till missnöjda kunder. Här följer 11 tips på hur du undviker att skapa vilseledande reklam.

Herbals vs botanicals - vet du skillnaden?

7 september 2023

Herbals vs. botanicals - Vet du skillnaden?

Inom hälsobranschen används termerna “herbals” och “botanicals” ofta, men vad är egentligen skillnaden mellan dem? Denna artikel kommer att belysa och klargöra de distinkta skillnaderna mellan dessa termer och hur de används inom kosttillskott och växtbaserade läkemedel.

Olagliga läkemedel - Risker och vilseledning

31 augusti 2023

Olagliga läkemedel - Risker och vilseledning

I en tid av ökande intresse för hälsa och välbefinnande finns även en oroande sida. Olaglig läkemedelsförsäljning, där produkter med lockande löften om enkla lösningar och snabba resultat blir allt vanligare. Men i skuggan av dessa erbjudanden kan det finnas dolda risker som påverkar både konsumenter och seriösa företag. 

6 kontroller- Att Analysera kosttillskott

24 augusti 2023

6 kontroller: Att analysera kosttillskott

För att säkerställa säkerhet, kvalitet och effektivitet av kosttillskott är analyser nödvändiga för att förstå deras sammansättning och kvalitet. I artikeln presenteras 6 analyser du bör göra för dina kosttillskott för att säkerställa deras säkerhet, kvalitet och effektivitet.

EU-karriär för ditt kosttillskott - Anmälningskraven du behöver känna till

17 augusti 2023

EU-karriär för ditt kosttillskott - Anmälningskraven du behöver känna till

Överväger du att expandera försäljningen av ditt kosttillskott till andra EU-länder? Det är av största vikt att du är medveten om att anmälningskraven för kosttillskott kan variera mellan EU-länderna.

Från Sverige till världen- Regler för kontroll av kosttillskott vid e-handel

29 juni 2023

Från Sverige till världen - Regler för kontroll av kosttillskott vid e-handel

Att sälja kosttillskott via e-handel kan vara en utmaning då olika länder har olika regler och krav på kontroll av livsmedel. För svenska företag som vill expandera sin e-handel och sälja kosttillskott till konsumenter runt om i världen kan det vara viktigt att ha koll på vilka regler som gäller.

Domstolen stoppar hälsopåståenden om ingefära och maskros

15 juni 2023

Domstolen stoppar hälsopåståenden om ingefära och maskros

Patent- och marknadsöverdomstolen, PMÖD, har konstaterat att för att göra reklam för kosttillskott med växtingredienser måste det finnas vetenskapliga belägg för de påstådda hälsoeffekterna.

Var redo när krisen kommer - Så skapar du en effektiv kriskommunikationsplan

8 juni 2023

Var redo när krisen kommer - Så skapar du en effektiv kriskommunikationsplan

Att hantera en kris kan vara en utmanande uppgift för alla organisationer. För att hantera en kris effektivt är det viktigt att ha en välplanerad kriskommunikationsplan på plats. I den här artikeln kommer vi att titta på stegen för att skapa en effektiv kriskommunikationsplan som kan hjälpa dig att vara redo när krisen kommer.

Hur du hanterar oönskad publicitet om kosttillskott

25 maj 2023

Hur du hanterar oönskad publicitet om kosttillskott

Som ett företag inom kosttillskottsbranschen kan du ibland mötas av oönskad publicitet, såsom negativ press och rykten om hälsorisker eller anklagelser om bedrägeri eller dålig produktkvalitet. I sådana situationer är det viktigt att agera snabbt och på ett professionellt sätt för att minimera skadan och bevara förtroendet från kunder och allmänhet.

Säker dosering av växtbaserade kosttillskott

11 maj 2023

Säker dosering av växtbaserade kosttillskott

Rätt dosering av växtbaserade kosttillskott är avgörande för företag och konsumenter. Fel dosering kan orsaka hälsoproblem och skada företagets rykte. Därför måste företag välja säkra ingredienser, fastställa lämplig dos baserad på vetenskap och myndighetsrekommendationer, samt ta hänsyn till konsumenternas hälsa och behov.

Säkerställ rena kosttillskott med dessa strategier

4 maj 2023

Säkerställ rena kosttillskott med dessa strategier

Att säkerställa att kosttillskott är rena och fria från kontaminering är av yttersta vikt för att skydda konsumenternas hälsa och förtroende. I denna artikel presenteras strategier som företag kan vidta för att minimera risken för kontaminering och säkerställa att deras produkter uppfyller kraven för säkerhet och kvalitet.

13 tips - Identifiera god forskning

27 april 2023

13 tips - Identifiera god vetenskap

Att kunna identifiera god vetenskap är avgörande för att fatta välgrundade beslut i olika sammanhang. Oavsett om det handlar om att bedöma nya mediciner, välja rätt behandling för en sjukdom eller utvärdera effekterna av ett kosttillskott, är det viktigt att kunna skilja mellan pålitliga och opålitliga källor.

Vilseledande bilder i reklamen

20 april 2023

Vilseledande bilder i reklamen

Reklam är en oumbärlig del av vår vardag och vi utsätts dagligen för hundratals bilder från tv-reklam och annonser på sociala medier. Tyvärr kan dessa bilder ibland vara vilseledande och skapa orealistiska förväntningar som leder till besvikelse hos konsumenterna. I den här artikeln kommer vi att utforska vilseledande bilder i reklamen.

Naturligt är inte alltid säkert

30 mars 2023

Naturligt är inte alltid säkert

Många tror att naturliga produkter alltid är säkra och hälsosamma, men det är inte alltid fallet. Artikeln tar upp några av de potentiella hälsoriskerna som kan vara förknippade med användning av naturliga ingredienser och växtbaserade produkter.

10 skäl vikten av korrekta växtnamn

16 mars 2023

10 skäl - Vikten av korrekta växtnamn

Att använda korrekta växtnamn är avgörande för säkerhet och effektivitet av växtbaserade läkemedel och kosttillskott. Felaktiga namn eller förväxlingar kan leda till hälsorisker. Tyvärr saknas ofta botaniska kunskaper inom växttaxonomi, vilket hindrar reproducerbarheten av resultat. Artikeln ger 10 skäl till vikten av korrekta växtnamn.

Se bortom etiketten - Hur du bedömer kosttillskottsäkerhet

9 mars 2023

Se bortom etiketten - hur du bedömer kosttillskottsäkerhet

Det är viktigt att genomföra en säkerhetsutredning för kosttillskott för att säkerställa att produkten är säker att konsumera och inte kommer att orsaka skada på konsumenten.

Inspektionsklar - så här förbereder du ditt företag

2 mars 2023

Inspektionsklar? Så här förbereder du ditt företag

Att utföra regelbundna inspektioner hos livsmedelsföretag är en viktig del av att upprätthålla livsmedelssäkerheten. Att förbereda sig inför en kommande inspektion är viktigt för att kunna hantera inspektionen på ett professionellt och effektivt sätt. 

Analyser du bör göra för ditt kosttillskott

23 februari 2023

Analyser du bör göra för ditt kosttillskott

Att analysera kosttillskott kan ge ytterligare information om dess innehåll och kvalitet. Laboratorieanalyser kan till exempel avslöja om produkten innehåller föroreningar, oönskade ämnen eller om det finns brister i deklarationen av innehållet.

Vem avgör om en produkt är ett läkemedel eller ett kosttillskott?

16 februari 2023

Vem avgör om en produkt är ett läkemedel eller ett kosttillskott?

Det är förekommer att vissa ingredienser i kosttillskott också används i läkemedel. Dessutom säljs både kosttillskott och läkemedel som tabletter, kapslar, pulver eller flytande preparat. Vem är det som avgör huruvida produkten är ett kosttillskott eller ett läkemedel, och går det att få ett förhandsbesked?

Frankrike tillåter probiotika- märkning på kosttillskott

9 februari 2023

Frankrike tillåter "Probiotika"-märkning på kosttillskott

Frankrike tillåter uttrycket “Probiotika” och det relaterade hälsopåståendet “bidrar till balansen i tarmfloran” för kosttillskott, om vissa villkor uppfylls. Frankrike ansluter sig till en växande rörelse bort från EU-kommissionens restriktioner för användningen av uttrycket.

Nya lagar & Produkter i gränslandet

20 januari 2023

Nya lagar & Produkter i gränslandet

Är du nyfiken på hur vårt nyhetsbrev ser ut så kan du se och läsa onlineversionen av nyhetsbrevet för kvartalet juli-sept här. 

Om du också vill bli en av CatchWells prenumeranter så kan du registrera dig via länken nedan.

Ny lagstiftning restriktioner & varningar för grönt te

12 januari 2023

Restriktioner & varningstexter för grönt te-extrakt

Från och med den 22 december 2022 gäller nya regler för grönt te-extrakt i kosttillskott och andra livsmedel. Restriktioner, maxnivåer och varningstexter har införts.

Borderline produkter Kosttillskott eller läkemedel?

8 december 2022

Borderline produkter: Kosttillskott eller läkemedel?

Varför tolkas reglerna för kosttillskott på olika sätt? Kanske har du varit med om att leverantörer från andra EU-länder har svårt att förstå varför innehållet i kosttillskottet är förbjudet i Sverige när samma produkt säljs lagligt i Frankrike.

Reklam eller yttrandefrihet

1 december 2022

Reklam eller yttrandefrihet?

Nyligen har domstolen fastställt att det är förbjudet att utforma reklamen till att se ut som redaktionella artiklar och att medverka till att marknadsföra livsmedel med otillåtna hälsopåståenden. Så var går gränsen mellan vad som är reklam och vad som är redaktionell text som omfattas av yttrandefriheten?

Att rapportera biverkningar för kosttillskott

24 november 2022

Att rapportera biverkningar för kosttillskott

För läkemedel finns det omfattande regler för att rapportera biverkningar. Men kan man rapportera biverkningar för livsmedel som kosttillskott och hur går det till?

När är vitaminer läkemedel? mindre

17 november 2022

När är vitaminer läkemedel?

Ibland kan det vara svårt att avgöra om ett kosttillskott är ett läkemedel eller inte. Kosttillskott ser många gånger ut som läkemedel, till exempel tabletter, kapslar och lösningar. Hur en produkt klassificeras bestäms i lagen för den produktgruppen. När räknas vitaminer som läkemedel?

Tyskland- Ginkgo biloba är läkemedel mindre

10 november 2022

Tyskland: Ginkgo biloba är läkemedel

Enligt ämnesguiden (Läkemedelsverket) betraktas ginkgo biloba vanligtvis som ett läkemedel i Sverige. Nu har även Tyskland fastställt att ginkgo biloba är ett läkemedel. Domen från den tyska federala förvaltningsdomstolen avslutar ett flerårigt mål som väckts av ett företag som försökte sälja kosttillskott innehållande ginkgoextrakt.

8 skillnader läkemedel vs kosttillskott

27 oktober 2022

8 skillnader: Läkemedel vs. kosttillskott

Kosttillskott och läkemedel är snarlika varandra till utseende och hur de används. Trots det finns det stora skillnader mellan dem. Artikeln presenterar 8 skillnader mellan dem.

Även kosttillskott har regler

20 oktober 2022

Även kosttillskott har regler!

De lagar och regler som gäller för livsmedel i stort, gäller så klart även för kosttillskott. Därutöver finns det ett antal specialregler för kosttillskott. De som antyder eller anger att kosttillskott inte är reglerade har fel. 

Vad får kosttillskott innehålla?

13 oktober 2022

Vad får kosttillskott innehålla?

De som kanske tror att det inte finns några regler över vad kosttillskott får innehålla har fel. Kosttillskott är livsmedel och sedan 2002 finns det en EU-lagstiftning som reglerar kosttillskott. Reglerna omfattar bland annat vad kosttillskotten får innehålla.

Höst & Nya regler - Nyhetsbrev

7 oktober 2022

Höst & Nya regler - Nyhetsbrev juli-sept

Är du nyfiken på hur vårt nyhetsbrev ser ut så kan du se och läsa onlineversionen av nyhetsbrevet för kvartalet juli-sept här. 

Om du också vill bli en av CatchWells prenumeranter så kan du registrera dig via länken nedan.

Transparent marknadsföring- Kundrecensioner

29 september 2022

Transparent marknadsföring: Kundrecensioner

Recensioner som publiceras på en plattform eller en e-handlares webbplats påverkar ofta en konsuments köpbeslut. Dessa recensioner är dock inte alltid äkta. Enligt nya EU-regler måste företag vara mer transparenta när det gäller vilka omdömen de visar. 

Vad innebär näringsmässig och fysiologisk verkan?

22 september 2022

Vad innebär näringsmässig och fysiologisk verkan?

I definitionen av kosttillskott anges att kosttillskott ska innehålla ämnen med näringsmässig eller fysiologisk verkan. Men vad innebär det?

Do and don´t vid inspektionen

15 september 2022

Do & Don´t vid inspektionen

Det är att alltid bra att ha en beredskap för inspektioner oavsett om de är föranmälda eller oanmälda. Artikeln ger tips på vad du ska göra och inte göra vid inspektionen.

Ny praxis Märkning ska förklaras i reklamen

8 september 2022

Ny praxis: Märkning ska förklaras i reklamen

I takt med konsumenternas ökade miljöintresse har reklam med miljöbudskap och miljömärkningar blivit allt vanligare. Men det kan vara svårt att veta vad orden och märkningarna betyder och vilka krav lagen ställer på miljöbudskap. Konsumentombudsmannen, KO, har därför drivit ett mål i domstol för att få fram praxis.

maxgränser för vitamin D och jod

1 september 2022

Svenska maxgränser för vitamin D och jod

Fram till den 8 september kan företag och andra intressenter lämna synpunkter till EU-kommissionen på Sveriges förslag att för kosttillskott införa maxgränser för vitamin D och jod.

Italien förbjuder hälsopåståenden för gurkmeja

25 augusti 2022

Italien förbjuder hälsopåståenden för gurkmeja

Italien förbjuder hälsopåståenden för kosttillskott innehållande gurkmeja och kräver varningstexter. Detta efter att flera allvarliga fall av biverkningar har rapporterats.

EU Restriktioner för grönt te-extrakt 2

18 augusti 2022

EU: Restriktioner för grönt te-extrakt

EFSA har konstaterat att det finns en potentiell risk för leverskador för konsumenter som konsumerar livsmedel som innehåller grönt teextrakt. EU-kommissionen har därför röstat positivt att införa restriktioner för grönt te-extrakt.

Sommarquiz - hälsopåståenden

30 juni 2022

Sommarquiz - Testa dina kunskaper om hälsopåståenden

Vet du skillnaden mellan olika typer av hälsobudskap? Testa dina kunskaper i CatchWells sommarquiz.

Kosttillskott för viktminskning klarade läkemedelsverkets granskning

16 juni 2022

Läkemedelsverket: Kosttillskott för viktminskning klarade granskning

Läkemedelsverket har granskat kosttillskott för viktminskning och fann inga allvarliga avvikelser. Granskningen omfattade 200 produkter som marknadsförs för viktminskning till svenska konsumenter. De avvikelser som hittades gällde téer och försäljning av läkemedel.

Vilka studier krävs för att stödja ett hälsopåstående?

9 juni 2022

Vilka studier krävs för att stödja ett hälsopåstående?

För att få göra ett hälsopåstående krävs att hälsopåståendet har godkänts av EU-kommissionen efter att en ansökan har granskats och fått ett positivt omdöme av Efsa. Det är den sökandes skyldighet att lämna all tillgänglig vetenskaplig dokumentation som är relevanta för att styrka hälsopåståendet. 

Topplista- Felaktiga påståenden om kosttillskott

2 juni 2022

Topplista: Felaktiga påståenden om kosttillskott

På senare tid har det kommit rapporter från både Norge och Finland om att kosttillskotten som säljs via internet och som myndigheterna granskade marknadsförs med förbjudna påståenden om hälsa. Baserat på dessa rapporter presenteras en topplista över sju vanliga fel när kosttillskott marknadsförs med påståenden om hälsa.

När du säljer kosttillskott via e-handel

19 maj 2022

När du säljer kosttillskott via e-handel

Allt fler företagare använder internet för att sälja sina kosttillskott. På senare tid finns det dock rapporter om att många kosttillskott som säljs via internet inte uppfyller gällande lagstiftning. För dig som säljer kosttillskott via ett e-handelsföretag gäller i stort sett samma livsmedelslagstiftning som när du säljer varor i en vanlig butik.

Checklista Är produkten ett kosttillskott?

12 maj 2022

Checklista: Är produkten ett kosttillskott?

Kosttillskott och läkemedel är väldigt snarlika både till utseende och hur de används. Ansvaret för att produkten är rätt klassificerad ligger på dig som företagare och det är du som får ta konsekvenserna om det blir fel. Här presenteras en checklista på 5 steg som du behöver kontrollera för att avgöra om din produkt är ett kosttillskott eller inte.

Hälsobudskap om växter i reklamen

5 maj 2022

Hälsobudskap om växter i reklamen

Vad behöver du tänka på när du marknadsför kosttillskott med hälsobudskap om växter / botanicals? Artikeln tar upp 6 tips när du gör hälsopåståenden om växter.

Vad är allmänt vedertagen vetenskaplig dokumentation

28 april 2022

Vad är allmänt vedertagen vetenskaplig dokumentation?

Sökanden ska kunna visa att hälsopåståendet grundar sig på och beläggs av allmänt godtagen vetenskaplig dokumentation, genom att all tillgänglig vetenskaplig kunskap har beaktats och det har gjorts en sammanvägning av dokumentationen. Men vad innebär detta egentligen? Hur visar man att det finns vetenskapliga belägg för sitt hälsopåstående?

7 tips - hur du identifierar god vetenskap

21 april 2022

7 tips - hur du identifierar god vetenskap

Bara för att en artikel citerar en vetenskaplig studie, betyder det inte nödvändigtvis att vetenskapen håller hög kvalitet. Vetenskapliga publikationer kan verka skrämmande att läsa, med sitt specifika och tekniska språk, men vi kan träna oss på att upptäcka opålitliga studier. Här är sju saker att leta efter för att upptäcka god vetenskap.

Vad är medicinska påståenden

7 april 2022

Vad är medicinska påståenden?

Om man för ett kosttillskott marknadsför med medicinska påståenden kan produkten komma att klassificeras som läkemedel och som företag kan man komma att bli skyldig till olaga läkemedelsförsäljning. Vad betraktas som medicinska påståenden?

Hur bedömer man att ett kosttillskott är lagligen saluförd?

31 mars 2022

Hur bedömer man att ett kosttillskott är lagligen saluförd?

När är kosttillskott lagligen saluförda och är ursprungslandet relevant för att fastställa huruvida kosttillskotten är lagligen saluförda i en medlemsstat? Dessa frågor besvaras i veckans artikel.

Växtbaserade läkemedel vad är väletablerad medicinsk användning

24 mars 2022

Växtbaserade läkemedel - Vad är väletablerad medicinsk användning?

Att växtbaserade produkter godkänns baserat på nya studier är i praktiken mycket ovanligt och när man pratar om godkända växtbaserade läkemedel avses i allmänhet växtbaserade läkemedel med väletablerad medicinsk användning. Men vad innebär det?

Växtbaserade läkemedel - var har de tagit vägen

17 mars 2022

Växtbaserade läkemedel - var har de tagit vägen?

Det började med en enkel sökning häromveckan på Läkemedelsfakta på Läkemedelsverket (LV) för att ta reda på hur många växtbaserade läkemedel (vbl) och traditionellt växtbaserade läkemedel (tvbl) som godkändes under 2021. Resultatet var nedslående. 

Dystert resultat när Mattilsynet granskade nätbutikers kosttillskott

10 mars 2022

Dystert resultat när Mattilsynet granskade nätbutikers kosttillskott

Mattilsynet i Norge har granskat användningen av medicinska påståenden och hälsopåståenden för kosttillskott. 50 kosttillskott inhandlades från 45 olika nätbutiker. Undersökningen gjordes under perioden 1 januari till 15 juni 2020. Resultatet från granskningen har sammanställts i en rapport som publicerades i februari 2022.

Kan kosttillskott vara ekologiska vad lagen säger 2

24 februari 2022

Kan kosttillskott vara ekologiska?

I Sverige måste alla som vill märka livsmedel som ekologiska certifieras och kontrolleras av ett godkänt kontrollorgan. Ett livsmedel med ekologisk märkning måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. Produkter från jakt på vilda djur eller fiske får inte märkas som ekologiska. Men hur är det med kosttillskott? Vad säger lagen?

Efsa Växter med cyklotider - ej säkert som livsmedel

17 februari 2022

Efsa: Växter med cyklotider - ej säkert som livsmedel

EFSA har utvärderat säkerheten hos det traditionella livsmedlet Clitoria ternatea L. (Himmelsärt) som konsumeras i Asien. På grund av innehållet av cytotoxiska cyklotider gör EFSA säkerhetsinvändningar att släppa ut det traditionella livsmedlet (torkade blommor av Clitoria ternatea L.) på EU-marknaden.

Kontroll av nitrosaminer Växtbaserade läkemedel

10 februari 2022

Växtbaserade läkemedel - kontroll av nitrosaminer

Nu vill EMA att även växtbaserade läkemedel kontrolleras med avseende på innehållet av nitrosaminer, eftersom nitrosaminer sannolikt är cancerframkallande hos människor.

EU förbud mot titandioxid i kosttillskott

3 februari 2022

EU-förbud mot titandioxid i kosttillskott

Det vita färgämnet titandioxid (E171), som används i bland annat kosttillskott som vitaminer och mineraler, är inte längre tillåtet som tillsats i livsmedel inom EU. Enligt den nya bedömningen kan det inte uteslutas att ämnet kan skada kromosomer och orsaka mutationer. Godkännandet av tillsatsen har därför tagits bort.

Kan du lita på kundomdömen

27 januari 2022

Kan du lita på kundomdömen?

Går det att lita på att kundomdömen är äkta och har skrivits av människor som faktiskt har använt produkten eller tjänsten som de betygsätter? Det är en fråga som många konsumenter ställer sig och också skälet till EU-kommissionens granskning.

Har du missat att du ska vara certifierad när du säljer ekologiska livsmedel

20 januari 2022

Har du missat att du ska vara certifierad?

Från och med 1 januari 2022 gäller nya regler om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter som alla medlemsstater i EU måste följa. Bland annat ska företag anmäla sig till Livsmedelsverket innan de släpper ut ekologiska livsmedel på marknaden, vilket även omfattar företag som säljer ekologiska produkter via e-handel.

E sportare ny målgrupp för kosttillskott

13 januari 2022

E-sportare ny målgrupp för kosttillskott

Under de senaste åren har onlinespel gått från att vara ett populärt tidsfördriv till ett globalt marknadsfenomen. År 2020 beräknades 2,7 miljarder spelare ha spenderat 159,3 miljarder dollar på videospel. Men det finns ännu fler marknadsandelar att ta, bland annat för tillverkare av kosttillskott.

Använder du immun-washing för kosttillskott

16 december 2021

Använder du "immun-washing" för kosttillskott?

Idag är det många företag som gärna basunerar ut fördelarna med kosttillskotts och dess ingrediensers förmåga att stödja immunsystemet. Kunder som är ivriga att hålla sig friska, särskilt under pandemitider, är villiga att köpa. “Immun-washing” är när man  presenterar produkter med överdrivna och felaktiga  påståenden om immunhälsa.

Hur man väljer analyslabb

2 december 2021

Hur man väljer analyslabb

Att anlita ett testlaboratorium skulle kunna jämföras med att anställa personal till företaget. Laboratoriet du väljer kommer att representera ditt varumärke och ditt företag. Labbet kan ses som en förlängning av din produkt. Vad behöver du titta på innan du bestämmer vilket analyslabb du ska anlita?

Växten med störst sannolikhet att bli förfalskad 2

25 november 2021

Växten med störst sannolikhet att bli förfalskad

Den globala pandemin har skapat en rekordefterfrågan på kosttillskott som stödjer immunsystemet, vilket har medfört att även fusket med växtingredienser har ökat. Vilken växt löper störst risk att bli förfalskad?

Se upp för växtfusk

18 november 2021

Se upp för växtfusk!

Fusk med växtingredienser i produkter som kosttillskott blir allt vanligare och det kan utföras på olika sätt. Tyvärr är växtfusket oftast ekonomiskt motiverat, där man blandar ut med andra substanser, eller att växtingrediensen inte finns med alls. Beroende på innehåll och övrigt kostintag kan det finnas potentiella säkerhetsproblem med den här typen av förfalskningar. Vilka växter fuskas det med och varför?

Hur starka är de vetenskapliga bevisen

11 november 2021

Hur starka är de vetenskapliga bevisen?

Denna snabbguide hjälper dig att förstå fördelarna och begränsningarna med olika typer av vetenskapliga bevis.

DÄRFÖR ÄR EUs FÖRSTA YTTRANDE VIKTIGT FÖR DITT KOSTTILLSKOTT

4 november 2021

Därför är EUs första yttrande viktigt för ditt kosttillskott

Den 30 september 2021 antog EU-kommissionen sitt första yttrande baserat på ett nytt förfarande som infördes 2020 genom förordningen om ömsesidigt erkännande. I yttrandet tillrättavisade EU kommissionen Bulgarien som på felaktiga grunder förbjudet försäljning av ett grekiskt kosttillskott.

Märkningsregler för probiotika utgör handelshinder

21 oktober 2021

Märkningsregler för probiotika utgör handelshinder mellan Sverige och Danmark

För en svensk och en dansk betyder ordet “probiotika” på ett kosttillskott olika saker. I alla fall om man ska se till hur märkningsreglerna tillämpas i respektive land.  Huruvida kosttillskott får märkas med “probiotika” eller inte, är ytterligare ett exempel på olika EU-regler.

Att anmäla eller inte anmäla kosttillskott

14 oktober 2021

Att anmäla eller inte anmäla kosttillskott

Ett område som saknar harmoniserade EU-regler är huruvida kosttillskotten ska anmälas till myndigheten eller inte. Majoriteten av EUs medlemsländer kräver att de ska anmälas till den nationella myndigheten innan de sätts på marknaden. Varje land har dock satt upp egna system för hur kosttillskott ska anmälas. Vilka skillnader finns det?

Andra ämnen ett hinder för kosttillskott

7 oktober 2021

"Andra ämnen" - ett hinder för kosttillskott

Varför tolkas reglerna för kosttillskott på olika sätt? Kanske har du varit med om att leverantörer från andra EU-länder har svårt att förstå varför innehållet i kosttillskottet är förbjudet i Sverige när samma produkt säljs lagligt i Frankrike. “Andra ämnen” kan i dessa fall vara orsaken till hindret.

Tick tack för varumärken

30 september 2021

Tick tack för varumärken

Övergångsregeln för livsmedlens varumärken  och produktnamn upphör om mindre än 4 månader. Många kosttillskott har varumärken eller namn som antyder att kosttillskottet har en hälsoeffekt. Sådana namn får enbart användas om det också görs ett godkänt närings- eller hälsopåstående i märkningen. Kommer ditt kosttillskott att påverkas när övergångsregeln upphör den 19 januari 2022?

Vad konsumenten förväntar sig

23 september 2021

Ny studie: Vad konsumenten förväntar sig av de som säljer kosttillskott

97% av konsumenterna uppger att de anser att det är viktigt att återförsäljare besöker och inspekterar tillverkningsanläggningar som producerar kosttillskott, egenvårdsprodukter och OTC-produkter. Det visade bland annat en onlineundersökning bland 1 000 amerikaner som genomfördes i juli 2021. 

Arbetar du enligt god sed

16 september 2021

Arbetar du enligt god sed?

En tendens som har blivit tydligare under senare tid är att olika former av yrkesetiska eller på annat sätt professionsbundna standards har fått allt större rättslig betydelse. Denna artikel tar upp olika varianter av “god sed” inom läkemedelsbranschen.

EU-förslag om hur kosttillskott kan harmoniseras

9 september 2021

EU-förslag om hur kosttillskott kan harmoniseras

Lagstiftningen för kosttillskott tillämpas inte enhetligt i EU. Detta leder till problem på den inre marknaden och den fria rörligheten för varor fungerar inte som den ska. Därför har Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) publicerat ett expertutlåtande som förordar behovet av att revidera lagstiftningen om kosttillskott.

Miljövärdiga läkemedel?

2 september 2021

Miljövärdiga läkemedel?

Allt fler apotek väljer idag att använda miljöargument i sin marknadsföring för receptfria läkemedel jämfört med för sex år sedan. Det visar en ny kartläggning som Konsumentverket låtit göra, där 40 branscher ingick. Kartläggningen visar också att argumenten många gånger är övergripande och saknar detaljerad information.

Kontroll av kontaktmaterial

26 augusti 2021

Kontroll av kontaktmaterial

Till kontaktmaterial räknas alla material avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Från juli 2021 kan myndigheter bedriva kontroll av verksamheter som hänger samman med något led av tillverkning, förädling och distribution av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.

Nolltolerans för etylenoxid mindre

19 augusti 2021

Nolltolerans för etylenoxid - Massåterkallningar inom EU

EU-kommissionens Food and Feed Crisis Coordinators enades under sommaren om massåterkallelse av produkter som innehåller E 410 fruktkärnmjöl som kontaminerats av etylenoxid. Livsmedel, inklusive kosttillskott, som kontaminerats av etylenoxid har påträffats i Sverige.

Påståendekollen

15 juli 2021

Påståendekollen: Vilket sorts påstående om hälsa gör du?

Det är olika regler som styr hur man kan utforma olika typer av påståenden. Många gånger kan det kännas som en lek med ord, där små skillnader kan ändra klassificering av påståendet och även hur produkten kommer att klassificeras. Artikeln presenterar olika typer av påståenden om hälsa och hur de definieras.

Konsten att göra hälsopåståenden om växter 2

8 juli 2021

Konsten att göra hälsopåståenden om växter

Det är alltid företaget i vars namn ett livsmedel eller kosttillskott säljs som har det grundläggande ansvaret för informationen. Andra företag i livsmedelskedjan har dock också ett ansvar. Artikeln presenterar 6 frågor som du behöver ställa dig när du utformar eller bedömer hälsopåståenden om växter.

Datum att ha koll på Nya regler för kosttillskott

1 juli 2021

Datum att ha koll på - nya regler för kosttillskott

Det är inte alltid lätt att ha koll på alla nya regler som införs. I denna artikel får du en summering av nya regler som införts och kommer att införas för kosttillskott.

Två kiwifrukter om dagen är bra för magen

17 juni 2021

Två kiwifrukter om dagen är bra för magen

Efsa är positiv till hälsopåstående om kiwi. Den 11 juni 2021, publicerade EFSA ett ovanligt yttrande rörande en ansökan för hälsopåstående om kiwifruktens positiva hälsoeffekt på magen.

Kvinna tittar ovanför solglasögon

10 juni 2021

Så avslöjar du felaktig reklam

Det sägs att allt går att sälja med rätt reklam. Du har säkert också sett annonserna på internet om produkter som lovar mycket. Det som påstås i reklam ska vara sant och kunna bevisas, annars kan företaget bakom reklamen få böta. Även den som bara medverkar till att reklamen sprids kan straffas på samma sätt.

Allmänna hälsopåståenden så här ska du inte göraa

3 juni 2021

Allmänna hälsopåståenden - så här ska du inte göra

Du har säkert sett dem eller kanske rentav använder dem för dina produkter. Allmänna påståenden om kosttillskottets hälsofördelar. Men många gör dessa påståenden på ett felaktigt sätt. I denna artikel delar jag med mig hur man inte ska göra dessa påståenden som kallas för allmänna hälsopåståenden.

Man i vit rock funderar

27 maj 2021

8 skillnader mellan läkemedel & kosttillskott

Att producera kosttillskott med läkemedelsstandard kan vara en kostsam historia samtidigt som det finns en stor risk  att reglerna för livsmedel inte följs. Även om reglerna i vissa delar påminner om varandra finns det samtidigt stora skillnader mellan dem.

Två kvinnor diskuterar

20 maj 2021

10 smarta steg för att kontrollera nya kosttillskott

För alla produkter som ska tas fram finns det regler som produkten ska följa på den marknaden som den ska säljas på. Ju tidigare du tar upp frågor rörande compliance i produktutvecklingen, desto mindre risk är det att du kommer att stöta på regulatoriska hinder i ett senare skede i utvecklingsprocessen där förändringar blir mycket dyrare.

Hälsopåståenden om växter förbjuds efter EU-dom

6 maj 2021

Sista ronden: Hälsopåståenden om växter förbjuds efter EU-dom

Det är förbjudet att marknadsföra ingefära och maskros som bra för leder och mage om du saknar vedertagen vetenskaplig dokumentation. Detta har Patent -och marknadsdomstolen nyligen fastställt i en dom efter ett förhandsavgörande i EU-domstolen.

Ny lag om max-halt för kosttillskott

29 april 2021

Pyrrolizidinalkaloider: Ny lag om max-halt för kosttillskott

Vissa växter innehåller gift, pyrrolizidinalkaloider, som kan ge svåra leverskador. Nu införs nya maxhalter för vissa livsmedel exempelvis för växtbaserade kosttillskott.

Lagändringar i direktivet om kosttillskott

22 april 2021

Lagändringar i direktivet om kosttillskott

Ibland förekommer det inkonsekvens i lagstiftningen. För den som arbetar med märkningsrelaterade frågor för kosttillskott har troligtvis observerat att enheten för koppar för kosttillskott skiljer sig åt gentemot andra livsmedel. Nu har det kommit en ny förordning som ändrar på detta. Dessutom tillåts två nya vitamin- och mineralkällor för kosttillskott.

EU förbjuder aloe-extrakt i kosttillskott

15 april 2021

EU förbjuder aloe-extrakt i kosttillskott

Nu förbjuds kosttillskott och livsmedel som innehåller växter som innehåller hydroxiantracenderivat. Förordningen tillämpas från och med den 7 april 2021 utan övergångsperiod. Förutom förbudet har dessutom ett antal växter tagits upp på en EU-lista och är föremål för ytterligare utredning inom unionen pga att de kan ha en skadlig effekt på hälsan.

Klart det finns regler för kosttillskott

8 april 2021

Klart att det finns regler för kosttillskott

De som kanske tror att kosttillskott inte är reglerade inom EU har fel. Kosttillskott är livsmedel och sedan 2002 finns det en EU-lagstiftning som reglerar kosttillskott.

Nederländerna kräver att probiotika ska anges som en generisk beskrivning

25 mars 2021

Nederländerna kräver att "Probiotika" ska anges som en generisk beskrivning

Nederländerna ansluter och tillåter uttrycket “probiotika” på livsmedel och kosttillskott. Nederländska myndigheten för livsmedels- och produktsäkerhet har publicerat en vägledning som anger att påståendet “Probiotika” tillåts på etiketterna för livsmedel och kosttillskott som säljs i landet. “Probiotika” ska anges som en obligatorisk information om vad som kännetecknar produkten.N som

Tranbär mot uvi är inte en medicinteknisk produ

18 mars 2021

Tranbär mot urinvägsinfektion (UVI) är inte en medicinteknisk produkt

Läkemedelsverket har förbjudet en tillverkare att släppa ut och tillhandahålla kapslar innehållande extrakt av tranbär som medicinteknisk produkt, på den svenska marknaden. Produkten anges förebygga och behandla urinvägsinfektion (UVI). Produkten förbjuds eftersom tranbär anses ha en farmakologisk verkan.

Artikel Säljer du redan varor i ett EU-land och vill börja sälja dem i ett annat?

11 mars 2021

Säljer du redan varor i ett EU-land och vill börja sälja dem i ett annat?

I princip är en vara som får säljas i ett EU-land också godkänd för försäljning i andra EU-länder. I praktiken kan myndigheterna i ett annat EU-land begära kompletterande information innan du får tillstånd att sälja din vara där. En försäkran om ömsesidigt erkännande kan hjälpa dig att lämna den informationen.

Artikel Danmark vill att påståendet probiotika tillåts

4 mars 2021

Danmark vill att påståendet "Probiotika" tillåts

Ytterligare ett EU-land vill tillåta uttrycket “probiotika” på livsmedelsprodukter. Danmarks minister för livsmedel, jordbruk och fiske planerar att samarbeta med Spanien och andra EU-länder i syfte att ändra EU-reglerna så att ordet “probiotika” kan användas på etiketter på livsmedel.

Man och kvinna pekar på en butikshylla

25 februari 2021

Vilka frågor ställs vid kontroll av kosttillskott?

Kommunens livsmedelsinspektörer kontrollerar verksamheter som hanterar livsmedel regelbundet. Kontrollbesöken är i regel oanmälda. 

Denna artikel ger exempel på frågor som kan ställas i samband med kontroll av kosttillskottsföretag.

FLIS nytt verktyg för plikttext

18 februari 2021

FLIS - Nytt verktyg för plikttext

Vad ska stå på kosttillskott? Nu finns FLIS, ett nytt EU-gemensamt hjälpmedel för märkning av livsmedel på EU-kommissionens webbplats. Det hjälper företag att snabbt ta reda på vilka uppgifter olika livsmedel och livsmedelsgrupper ska vara märkta med när de säljs inom EU. Artikeln innehåller även en video-tutorial.

Greenwash eller trovärdig klimatkommunikation

11 februari 2021

Greenwash eller trovärdig klimatkommunikation?

42 % av miljöpåståendena i reklamen är överdrivna, vilseledande och vaga enligt ny EU-undersökning. Läs mer om undersökningen och lär dig hur du undviker att göra vilseledande miljöpåståenden.

Eko i reklamen ny dom från marknadsdomstolen

4 februari 2021

Eko i reklamen - 4 lärdomar från Marknadsdomstolens dom om EKO-reklam

Uttryck som ekologisk och eko förekommer flitigt i reklam. Men vad betyder de egentligen? Och hur tydlig behöver företaget vara? För att få vägledning i frågan har Konsumentombudsmannen valt att driva ett ärende i Patent- och marknadsdomstolen. Nu har domen kommit och denna artikel tar upp 4 lärdomar från domen.

Kvinna skakar hand

28 januari 2021

När inspektionen knackar på - Do´s & Don´ts

Inspektioner kan både vara föranmälda och oanmälda. Oavsett hur inspektionen sker bör du vara beredd när inspektionen knackar på. Vad behöver du förbereda och vad ska du göra och inte göra under inspektionen?

Kan du använda ditt varumärke nästa år?

21 januari 2021

Kan du använda ditt varumärke nästa år?

I närings- och hälsopåståendeförordningen finns en övergångsbestämmelse för varumärken, fantasinamn och märkesnamn som kan tolkas hälsopåståenden. Denna övergångsbestämmelse upphör den 20 januari 2022. Är du förberedd?

Reklammarkering Hur du talar om att det är reklam

14 januari 2021

Hur du talar om att det är reklam

Reklam är all typ av kommunikation som görs för att främja försäljningen av en vara eller tjänst. Ett vanligt misstag vid marknadsföring på sociala medier är att det inte tydligt framgår att det är reklam.

Snabbguide- Från lag till rekommendation -- Vad är skillnaden?

7 januari 2021

Snabbguide: Från lag till rekommendation

Att lagar och regler handlar om vad som är tillåtet eller inte kan vi nog vara överens om, men vad är skillnaden mellan olika begrepp? Blir det t.ex ett strängare straff om man bryter mot en lag än om man bryter mot allmänna råd eller rekommendationer? 

4 tips hur du gör allmänna hälsopåståenden

17 december 2020

Håll dig frisk i vinter! 4 tips - Hur du gör allmänna hälsopåståenden

Om påståendet “Håll dig frisk i vinter” används för ett kosttillskott kommer det att betraktas som ett allmänt hälsopåstående. Eftersom konsumenterna lätt kan missförstå allmänna hälsopåståenden finns det vissa krav på hur allmänna hälsopåståenden får utformas.

Kvinna håller handen mot hakan och funderar

10 december 2020

Fiskolja: Hur klassificeras påståenden om hälsa?

Det är olika regler som styr hur man kan utforma olika typer av påståenden. Många gånger kan det kännas som en lek med ord, där små skillnader kan ändra klassificering av påståendet och även hur produkten kommer att klassificeras. Vilka olika typer av påståenden finns det för kosttillskott som fiskolja?

Man sitter mellan två väggar och försöker skjuta bort ena väggen med benen

3 december 2020

Har du mött på motstånd? 3 fallgropar när du pratar regler

Äntligen! Du har tagit fram en regulatorisk strategi med vad som behöver göras och vilka risker som finns. Nu är du redo för att få feedback och att genomföra strategin. Vilken reaktion brukar du få? I denna artikel går vi igenom tre typiska reaktioner från dina kollegor.

Moderiktig kvinna sitter huk och håller i en röd väska

26 november 2020

Kommersiellt meddelande eller inte?

För icke-kommersiell information, såsom redaktionell text i en tidning, gäller rätten till yttrandefrihet. Detta grundlagskydd faller dock bort om framställningen har både ett kommersiellt syfte och ett kommersiellt innehåll. Men var går gränsen mellan kommersiell och icke-kommersiell information?

En kvinnas ögon vid mikroskop tittar mot kameran

19 november 2020

Så synar du kosttillskott och satsar rätt

Syna, satsa, sälj – När är den bästa tidpunkten att syna ditt kosttillskott? Svaret är att det aldrig är för tidigt. Artikeln ger dig 10 tips på hur du synar ditt kosttillskott vid produktutvecklingen från ett regulatoriskt perspektiv. Så att du kan ta fram en strategi som minskar regulatoriska affärshinder och hjälper dig att satsa rätt.

Man lutar sig mot dokumentskåp

12 november 2020

Har du varit källkritisk idag? Bli en bättre faktakollare på 5 min

Kan du lita på informationen? Den stora utmaningen i dag är inte att hitta information, utan att hitta information som är tillförlitlig och korrekt. Det lönar sig att förhålla sig kritiskt till all information som finns på internet. Men har du även kritiskt granskat informationen som finns på din egen webbplats?

Grubblande affärsman

5 november 2020

Bör påståendet "probiotika" tillåtas i Sverige?

Idag får produkter inte märkas eller marknadsföras med påståendet “probiotika” eftersom Sverige och många andra EU-länder anser att uttrycket probiotika är ett allmänt hälsopåstående. Nyligen har dock spanska myndigheten AESAN godkänt att uttrycket probiotika får användas i märkningen av livsmedel och kosttillskott. 

Kvinna tittar på en aluminiumburk i kylskåp

29 oktober 2020

Sugen på insekter?

Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige under en övergångsperiod efter en ny EU-dom. De livsmedel med insekter som tidigare varit tillåtna i några andra EU-länder som Danmark, Finland och Nederländerna får nu även säljas i Sverige. 

Kvinna i vit rock håller i ett äpple

22 oktober 2020

EU-dom: Hur du gör hälsopåståenden om växter på rätt sätt

Du har säkert sett dem eller kanske rentav använder dem för dina produkter. Påståenden om växters eller växtdelars hälsofördelar. Men vem har ansvaret att bevisa att hälsopåståenden om växter eller växtdelar är ”förenliga” med reglerna och baseras på ”allmänt vedertagen vetenskaplig dokumentation”? En ny EU-dom besvarar dessa frågor.

Man pekar på rubrik

15 oktober 2020

Hemligheten bakom framgångsrikt samarbete mellan marknad & regulatory

Det kan ofta kännas som att marknad och regulatory vill olika saker och det händer att de hamnar i kollisionskurs med varandra. Vad kan de göra för att förstå varandra bättre, och underlätta processen att ta fram marknadsföring? Artikeln tar upp 3 strategier för bättre samarbete.

Kvinna med äpple i handen sitter utomhus och funderar

8 oktober 2020

Tänk på detta om du gör miljöpåståenden

Miljöpåståenden får inte vara otydliga. Eftersom det är svårt för konsumenten att värdera miljöpåståenden ställs höga krav på att du kan bevisa det du påstår. Gör du begripliga och sanna miljöpåståenden om dina produkter?

Man i svart kostym gör stopptecken

1 oktober 2020

Kan du behålla produktnamnet?

Varumärken och andra märkesnamn som kan tolkas som närings- eller hälsopåståenden omfattas av förordningen (EG 1924/2006). Efter den 19 januari 2022 ska produktnamnen tillsammans med övrig märkning uppfylla förordningen för att få fortsätta att säljas.

Lägg upp dina strategier med Kunskapsbanken

Regulatory Affairs handlar mycket om vilka strategier företaget ska ta för sina produkter, vilket kräver att man har kunskap om vilka reglerna är för att kunna fatta bättre beslut. Ta hjälp av Kunskapsbanken i ditt strategiarbete.

MISSA INGET VIKTIGT!

CatchWell Update