Artikel

Analyser du bör göra för ditt kosttillskott

Av Senia Johansson

Publicerat 23 februari 2023

Analyser du bör göra för ditt kosttillskott

Att analysera kosttillskott kan ge ytterligare information om dess innehåll och kvalitet. Laboratorieanalyser kan till exempel avslöja om produkten innehåller föroreningar, oönskade ämnen eller om det finns brister i deklarationen av innehållet. I denna artikel tar vi upp varför man ska analysera kosttillskott och ger exempel på vilka analyser som kan behöva utföras för kosttillskott.

Varför ska man analysera?

Här är några av de vanligaste anledningarna till varför man bör analysera kosttillskott:

  1. Säkerhet: Kosttillskott är avsedda att komplettera kosten och därför är det viktigt att säkerställa att de inte innehåller några skadliga ämnen eller föroreningar. Genom att analysera kosttillskott kan man upptäcka om produkterna innehåller oönskade ämnen som kan orsaka hälsoproblem.
  2. Kvalitet: Kosttillskott ska innehålla de ingredienser som anges på etiketten i rätt mängd och i rätt form. Genom att analysera kosttillskott kan man säkerställa att produkterna har bra kvalitet och att de innehåller de aktiva ingredienserna i önskad mängd.
  3. Märkning: Kosttillskott måste märkas på ett korrekt sätt och i enlighet med gällande regler och föreskrifter. Genom att analysera kosttillskott kan man säkerställa att de uppfyller gällande krav för märkning och att konsumenterna får korrekt information om produkterna.
  4. Produktutveckling: Analyser av kosttillskott kan också hjälpa till i produktutvecklingsprocessen genom att identifiera aktiva ingredienser och optimera sammansättningen av kosttillskottet.

I huvudsak är det viktigt att analysera kosttillskott för att säkerställa deras kvalitet, säkerhet och effektivitet, samt för att följa regler och föreskrifter som gäller för kosttillskott.

Analyser för kosttillskott

Det finns olika analyser som man kan utföra för att bedöma kvaliteten och säkerheten hos ett kosttillskott. Här är några exempel på sådana analyser:

Analys av näringsinnehåll

Man behöver göra analyser av mängden vitaminer, mineraler eller andra näringsämnen i kosttillskottet för att säkerställa att mängden av dessa stämmer överens med vad som anges på etiketten.

Analys av föroreningar

Detta innebär att man analyserar förekomsten av föroreningar som till exempel bekämpningsmedel, tungmetaller eller andra skadliga ämnen.

Analys av biotillgänglighet

För att utvärdera hur väl kroppen kan absorbera och tillgodogöra sig näringsämnena i kosttillskottet behöver man analysera biotillgängligheten.

Stabilitetsanalys

Detta innebär att man undersöker hur väl kosttillskottet klarar av att behålla sin kvalitet och effektivitet under olika förhållanden, som förvaring vid olika temperaturer eller luftfuktighet.

Analys av mikrobiologisk säkerhet

Man behöver analysera förekomsten av bakterier, jäst eller mögel för att säkerställa att det är fritt från mikroorganismer som kan orsaka sjukdom.

Genomgång av kliniska prövningar

Detta innebär att man granskar kliniska prövningar som har genomförts på kosttillskottet och/eller på dess ingredienser för att bedöma dess effektivitet och säkerhet.

Laboratorieanalyser kan bidra till att säkerställa att kosttillskottet innehåller den mängd och typ av ingredienser som det påstås innehålla. Analysbehoven kan dock variera beroende på vilken typ av kosttillskott det är och dess innehåll. Det är därför viktigt att välja rätt analysmetod för det aktuella syftet och utföra analysen enligt etablerade standarder och protokoll för att uppnå noggranna och tillförlitliga resultat. 

artikel

Hur man väljer analyslabb

Att anlita ett testlaboratorium skulle kunna jämföras med att anställa personal till företaget. Laboratoriet du väljer kommer att representera ditt varumärke och ditt företag. Labbet kan ses som en förlängning av din produkt. Vad behöver du titta på innan du bestämmer vilket analyslabb du ska anlita?

Infografik Att analysera kosttillskott
Frontbild Checklista vid klassificering

Frigör din tid till annat

Ska du lansera ett kosttillskott?

Med experttjänsten “Klassificering” undersöker vi om din produkt kan komma att klassas som kosttillskott eller som läkemedel och om innehållet är tillåtet.

Behöver du mer kunskap?

Kunskapsbanken för dig som vill få kunskap online

CatchWell Informed är din egen kunskapsportal. I Kunskapsbanken har vi samlat information, kunskap och inspiration som hjälper dig att följa reglerna och att göra rätt från början.

Fundersam om jag kan hjälpa dig?
Kontakta mig för en diskussion.

Ladda ner infografik gratis

Fyll i uppgifterna nedan så kommer du att få en länk där du kan ladda ner artikeln som en pdf

Fyll i för- och efternamn
Ange den E-postadress som vi lättast når dig
Markera att du godkänner vår Integritetspolicy. Längst ner på sidan hittar du en länk till policyn.
Markera att du godkänner att vi skickar CatchWell Update kostnadsfritt till ovanstående e-postadress. Du kan närsomhelst säga upp prenumerationen och enkelt avregistrera i länken som finns i respektive mail.