Artikel

Biverkningar av kosttillskott?

Ny e-tjänst & råd till företagare

Av Senia Johansson

Publicerat 25 april 2025

Biverkningar av kosttillskott? Ny e-tjänst & råd till företagare

I mitten av april lanserade Livsmedelsverket en ny e-tjänst som gör det enklare för allmänheten att anmäla misstänkta biverkningar från kosttillskott. Det är en viktig nyhet – inte bara för konsumenter utan också för dig som företagare inom branschen.

Men vad innebär det egentligen? Och hur kan du använda detta initiativ till din fördel?

Frivilligt för konsumenten – men viktigt för företaget

Även om det är konsumenten som lämnar in rapporten, så är det du som företagare som berörs om en produkt pekas ut. Livsmedelsverket samlar in dessa uppgifter och informerar i nästa steg både berörd kontrollmyndighet (ofta kommunens miljö- och hälsoskydd) och det ansvariga företaget.

Det betyder att det kan vara en bra idé att ha en plan för hur ni som företag hanterar inkomna synpunkter – även om de inte alltid är underbyggda med medicinska utredningar. Genom att bemöta dem seriöst visar ni att ni tar ansvar för era produkter och för konsumenternas trygghet.

Från risk till möjlighet

Det är lätt att känna oro för negativa rapporter, men det är också här företag med goda rutiner kan sticka ut. Företag som arbetar proaktivt med kvalitet och spårbarhet – och som är transparenta med hur de hanterar eventuella klagomål – bygger trovärdighet.

Fundera på:

🔸 Har ni rutiner för egen inrapportering av biverkningar internt?

🔸 Följer ni upp kundklagomål och för journal?

🔸 Vet alla medarbetare hur en potentiell biverkan ska dokumenteras?

Att ha ett internt system för signalspaning och hantering av biverkningar är inte bara en trygghetsfaktor – det kan bli ett försäljningsargument.

Ett verktyg för egenkontroll och förbättring

Ett företags ansvar omfattar inte bara att produkten är säker – utan också att informationen på märkningen är korrekt och inte vilseledande. I Livsmedelsverkets kommunikation understryks att biverkningsrapporterna även hjälper till att förbättra kontrollen och märkningen av produkter.

Att regelbundet analysera eventuella inkomna rapporter – även om de kommer via konsument eller myndighet – kan ge värdefull feedback:

🔸 Finns det formuleringar på förpackningen som kan misstolkas?

🔸 Behöver ni se över doseringsanvisningar?

🔸 Finns det synergier med andra ämnen i produkten som bör följas upp?

Avslutande tips till dig som företagare

  1. Se över din kundtjänst: Har ni rutiner för att fånga upp, dokumentera och följa upp klagomål?

  2. Utbilda internt: Säkerställ att personal vet hur en misstänkt biverkan ska hanteras.

  3. Ta kontakt vid behov: Om en rapport når dig via myndighet, agera snabbt och sakligt – ofta efterfrågas mer information snarare än en åtgärd direkt.

  4. Följ utvecklingen: Håll koll på Livsmedelsverkets kommunikation för att tidigt se om vissa ämnen eller trender börjar sticka ut.

🧭 Vill du ligga steget före?
Att bygga en intern strategi för säkerhet och egenkontroll är inte bara “compliance” – det är en investering i ditt varumärkes långsiktiga trovärdighet. Den nya e-tjänsten är en signal om att förväntningarna ökar – från både myndigheter och konsumenter.

Vill du ha hjälp med att utforma interna rutiner för säkerhetsrapportering? Hör av dig – jag hjälper gärna till!

Källa: Livsmedelsverket

Vill du också få vårt nyhetsbrev?

Konsultera med CatchWell om kosttillskott och växtbaserade läkemedel...

Fundersam om jag kan hjälpa dig?
Kontakta mig för en diskussion.